Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: „Sfântul Nicolae să ne fie model de credință și milostenie”

„Îndreptător credinței și duh blândețelor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta, ai câștigat cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarh Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre” Troparul sărbătorii)

 

În data de 19 decembrie curent (prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie  în parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din orașul Călărași, rn. Călărași (preot paroh Andrei Cojocaru).

După  Sfânta Liturghie, ÎPS Mitropolit Petru, însoșit de soborul de preoți , a oficiat un Te Deum, după care a rostit un cuvânt de învățătură, în care s-a referit la viața și activitatea Sf. Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni : „Fiind considerat unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica în a doua jumatate a secolului III d. Hr., din părinți creștini. Din fragedă copilărie, el a fost crescut de parinții săi în duh de credință și evlavie după învățătura cea dreapta a Bisericii, sădindu-i în suflet respectul și iubirea față de cele sfinte. Sf. Nicolae s-a nevoit cu toata râvna, de-a lungul întregii sale vieți pământești, să sporească în credință și înțelepciune, în dragoste și milostenie și să urce tot mai sus pe treptele desăvârșirii.  

Prin harul și cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Nicolae a săvârșit multe fapte mărețe și chiar minuni, despre care ne vorbește tradiția Bisericii creștine pe care el a slujit-o cu pricepere, cu dragoste și demnitate până în jurul anului 340, când a fost chemat de Domnul la cele ceresti. Aceiasi tradiție evlavioasă spune ca o lume întreagă la plâns cu amar, pentru că se despărțea de un părinte scump, de sprijinitorul milostiv, de Ierarhul luminat. A fost înmormântat cu mare cinste în cetatea Mira Lichiei, unde păstorise cu mare vrednicie. Aici, moaștele sale au stat până la sfârșitul veacului XI, cănd, năvălind turcii în aceste părți, au fost strămutate în Italia, unde se păstrează și astăzi într-o frumoasă catedrală din orasul Bari moaștele sale”.   

În final, ÎPS Petru i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia hramului bisericii, dorindu-le tuturor multă sănătate, multă fericire și numai bine și „fie ca Nașterea Domnului și Anul Nou să vă aducă numai pace și binecuvântare în casele dumneavoastră”. Părintele paroh, Andrei Cojocaru, s-a învrednicit din partea Ierarhului Mitropoliei Basarabiei de distincția bisericească Bedernița.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img