Ultimele știri

Conferință în cadrul Protopopiatului Chișinău pe tema: “Activitatea preotului în post”

   Miercuri, 20 martie, în săptămâna a II-a din Postul Mare a fost săvârșită o Sfântă Liturghie comună, de unsobor preoțesc de pe ambele maluri ale Prutului, cu preoți din cele două protopopiate înfrățite, Protopopiatul Chișinău – Mitropolia Basarabiei și respectiv Protopopiatul Iași II,avandu-i în frunte pe cei doi părinți protopopi Prot. Marius David Profir și  Prot. Mitrof. Serafim Banari. Înfrățirea dintre cele două protopopiate a avut loc în urma acordului semnat la data de 13.11.2018 în orașul Iași. 

   Slujba a fost oficiată în biserica Sfântul Dumitru din localitatea Roșcani, raionul Strășeni, unde preotul paroh este Părintele Victor Răstășanu.

   După Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite a urmat o conferință pe tema “Activitatea preotului în post.” susținută de Pr. Prof. Univ. Liviu Petcu – profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași. Pr. Liviu Petcu a făcut o introducere despre vocația preoțească în viziunea sfinților părinți subliniind faptul că vocația preotului poate fi de trei feluri: 1. extraordinară – de la Dumnezeu, din pruncie; 2. obiectivă – tânărul evlavios simte, dar mai ales cei din jur simt chemarea acestuia; 3. subiectivă – tânărul simte în interiorul sufletului chemarea la preoție.

   “Sfântul Ioan Gură de Aur menționează că misiunea preoțească este cea mai mare misiune din lume, mai mare decât demnitatea regală, deoarece izvorăște din ființa divină, dar și cea mai responsabilă. Dumnezeu toate le face în taină, doar că împru”mută mâna și gura preotului, pentru a sonoriza și a face efectiv lucrarea văzută a Lui. Un semn al iubirii preotului față de Dumnezeu este păstorirea credincioșilor spre calea mântuirii. Preotul mai mult decât toți plătește orice greșeală, mulți sunt chemați dar puțini sunt aleși. Dumnezeu a îngăduit ca omul să se spovedească la om, nu la înger, deoarece ne-ar fi greu să ne destăinuim.  Ori de câte ori nu ai păcătui vino la biserică și cere iertare, căci biserica este un spital nu tribunal, ne spune acelasi sfânt. Fiecare duhovnic se roagă pentru fiii săi duhovnicești, astfel Dumnezeu, în momente grele îi îndrumă pe credincioși prin preot”.

   Printre altele, părintele profesor a subliniat și importanța postului, atât pentru trup, dar mai ales pentru suflet: “Este esențial să înțelegem că atunci când slăbește trupul se întărește duhul, iar noi ne pregătim pas cu pas pentru Învierea lui Hristos în noi”.

   După conferința la care au participat atât preoți cât și mireni, a urmat o agapă frațească din partea gazdei. Oaspeții au mulțumit gazdei pentru primire si receptivitate, iar gazda la rândul său cu drag i-a reinvitat și cu alte ocazii.

   Vizita s-a încheiat cu un pelerinaj la mănăstirile Suruceni, Căpriana , Ulmu unde pelerinii de peste Prut au  avut posibilitatea de a se închina la sfintele odoare ce le dețin mănăstirile, printre care și la sfintele moaște ale Episcopului Dionisie Erhan (trecut în rândul sfinților la 25 octombrie 2018 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de pomenire la 17 septembrie).

   Biroul de presă al Protopopiatului Chișinău.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img