Ultimele știri

Membrii Sfatului Țării care în 1918 au votat Unirea Basarabiei cu Patria Mamă – România comemorați la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

   În data de 27 martie 2019, cu binecuvântarea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, un grup de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului, în frunte cu PC Protoiereu Andrei Bucliș – Secretarul Cabinetului Mitropolitan, au săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite, urmată de oficierea unui Parastas de pomenire a membrilor Sfatului Țării și a colaboratorilor lor care, în anul 1918, au votat Unirea Basarabiei cu Patria Mamă – România.

   Din soborul de clerici au mai făcut parte: PC Prot. Victor Ghimpu – Consilier Economic, PC Prot. Vlad Mihăilă – consilier pe probleme de învățământ și PC Prot. Serafim Banari – Protopop de Chișinău precum și diaconi ai Paraclisului Mitropolitan.

   La finalul Serviciului Divin, PC Prot. Andrei Bucliș a rostit în fața celor prezenți un cuvânt de învățătură cu referire la importanța evenimentului comemorat, menționând printre altele că: “Actul Unirii din 1918 a fost început din Basarabia și împărtășit tuturor confraților români, din întreg teritoriul românesc. Este important, pentru noi toți, să cunoaștem și să răspândim spiritul de jertfelnicie al celor care au votat unirea Basarabiei cu Patria Mamă – România, pentru că, ulterior, marea majoritate dintre ei, au fost supuși nedreptăților și înjosirilor impuse de ocupanți.

    Nu trebuie uitat faptul că, întregul popor din Basarabia, și nu numai, a fost pregătit de acest mare moment de exprimare a unității Neamului nostru, în biserică, prin preoții devotați ai Bisericii Neamului nostru. Pe aceștia se cuvine să-i cinstim și să îi pomenim în rugăciunile noastre, pentru că mulți dintre ei, cu siguranță astăzi, se bucură de comuniunea cu sfinții Lui Dumnezeu, în Împărăția Sa.” – a mai adăugat preacucernicia Sa.

   Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img