Ultimele știri

Conferința anuală a protopopiatului Chișinău

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit PETRU cât și a ÎPS Părinte Mitropolit TEOFAN la Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din mun. Chișinău (Preot Paroh Nicolae Crețu, Consilier al Sectorului Misiune, Pastorație și Asistență Socială al Arhiepiscopiei Chișinăului), care îl are patron pe unul dintre cei trei mari isihaști cinstiți în acest an de Patriarhia Română.

Invitat special al evenimentului a fost Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Consilier al Sectorului Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, venit să conferențieze cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a ÎPS Părinte Mitropolit Petru.

Programul evenimentului a inclus Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în sobor într-o atmosferă distinsă de rugăciune și profundă trăire. După încheierea Sfintei Liturghii a urmat o agapă frățească, oferită de parohia gazdă a evenimentului.

În debutul conferinței Părintele Iurie Nistor, protopopul de Chișinău a scos în evidență importanța unor astfel de evenimente pentru preoții din protopopiat și pentru formarea lor, mulțumind ÎPS Petru pentru binecuvântare, arhimandritului Nicodim Petre pentru vizită și părintelui Nicolae Crețu pentru găzduirea evenimentului în parohia sa.

În continuare au fost prezentate două referate de către Părintele Consilier Nicolae Crețu: ”Sfântul Ierarh Grigorie Palama (1296-1359) teologul luminii necreate și a rugăciunii neîncetate” și de către Preot Consilier Ioan Cosoi ”Sfântul Paisie de la Neamț și rugăciunea lui Iisus”. Ambele referate au scos în evidență aspectele fundamentale ale operei celor doi isihaști mari ai Ortodoxiei și în mod special cele ce țin de rugăciunea inimii și de modul în care trebuie practicate de preoți și credincioși, în relație indisolubilă cu actul liturgic și cel sacramental.

Arhimandritul Nicodim Petre a vorbit despre importanța rugăciunii în operele celor trei mari isihaști, pornind de la aspectul rugăciunii ca ”sfat cu Dumnezeu”. A urmat o runda de întrebări și răspunsuri pentru invitatul special, interesantă și interactivă.

În încheiere părintele protopop Iurie Nistor a mulțumit tuturor celor prezenți, îndemnând la implicarea activă a preoților în activitățile protopopiatului și la o conlucrare mai strânsă. Toți cei prezenți au primit în dar o felicitare din partea Parohiei ”Sfântul Ierarh Grigorie Palama” cu citate alese din opera sa.

După încheierea conferinței clericii prezenți au vizitat șantierul parohiei gazdă, aflată în construcție la un nivel avansat, mergând spre parohiile lor cu informații utile pentru viața lor duhovnicească și a enoriașilor lor.

Sector Comunicare Media și Relații Publice

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img