Ultimele știri

Conferința anuală a clericilor din protopopiatul Chișinău

   La 19 noiembrie 2018 a avut loc Conferința anuală a clericilor din Protopopiatul Chișinău – Arhiepiscopia Chișinăului – Mitropolia Basarabiei, care s-a desfășurat în incinta Paraclisului Sfântul Spridon al Trimitundei din orașul Chișinău. Această conferință intră în contextul sărbătorilor Anului omagial al unității de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Conferința a fost condusă de către PC Protoiereu Serafim Banari, protopop de Chișinău, iar referenzi au fost Preacucernicul Protoiereu Andrei Deleu, Consilier-cancelar al Mitropoliei Basarabiei, parohul bisericii Adormirea Maicii Domnului din com. Bubuieci, mun. Chișinău și Preacucernicul Protoiereu Viorel Cojocaru, lector universitar, preot slujitor la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din orașul Chișinău.

   Pr. Andrei Deleu, în referatul său «Mari personalităţi bisericeşti basarabene care au contribuit la făurirea statului unitar român» a ținut să menționeze: «Rolul Bisericii basarabene la înfăptuirea Marii Uniri de la 27 martie 1918 se exprimă prin deşteptarea conştiinţei naţionale, ca o consecinţă directă a legăturii spirituale de veacuri dintre Biserică şi popor. Biserica a fost cea care și-a adus contribuţia la deşteptarea conştiinţei naţionale, îndemnând poporul spre menţinerea şi afirmarea Bisericii ca unitate religioasă în întregul areal românesc. Părintele Vasile Ţepordei în acest sens scria următorele: „De n-ar fi fost Biserica, care prin reprezentanţii ei să ţină deşteaptă conştiinţa naţională, n-ar fi fost acei fii care au făcut unirea”». Părintele consilier a arătat aportul înaintașilor noștri Mitropolitul Gurie Grosu, PS Dionisie Erhan, preotul poet Alexei Mateevici, părintele Alexandru Baltaga ș.a. și care a fost rolul Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

   Prot. Viorel Cojocaru  în discursul său «Aportul revistei Misionarul la culturalizarea unității de neam în Basarabia» a accentuat că în perioada interbelică în Basarabia se editau  29 de reviste bisericești care constituiau 64 la sută din presa timpului. În final, sfinția sa a făcut o trecere în revistă și a Martirologiului preoților basarbeni, care au fost deportați, împușcați, executați etc., îndată după anexarea Basarabiei în 1940 de către Imperiul Sovietic.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Anchor 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img