Ultimele știri

PS Antonie: „Îngerul păzitor este tot timpul lângă noi, dacă nu-l îndepărtăm prin viaţa noastră păcătoasă”

Miercuri, 21 noiembrie 2018, ziua prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi), PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa (preot paroh Ioan Rusu), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

PS Antonie în cuvântul său s-a referit la locul şi rolul sfinţilor îngeri în viaţa creştinului. Vorbind despre îngerul păzitor, PS Antonie, între altele, a spus: „Bunul Dumnezeu din grija Sa pentru om i-a rânduit un înger păzitor. De la botez noi nu suntem singuri în drumul vieţii noastre. Suntem cu îngerul păzitor. De noi depinde dacă îngerul rămâne aproape sau se îndepărtează. Îngerul păzitor este tot timpul lângă noi, dacă nu-l îndepărtăm prin viaţa noastră păcătoasă. Îngerul se îndepărtează de noi dacă noi nu facem voia lui Dumnezeu. Păcatul însemnă mergerea noastră spre întuneric şi îndepărtarea de Lumină. Păcatul înseamnă îndepărtarea noastră de Dumnezeu şi de îngerul păzitor. Refacem această relaţie de comuniune prin pocăinţă sinceră”. „Să-i cinstim pe Sfinţii Îngeri, pentru a merge către Împărăţia Cerurilor ajutaţi de îngerii lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu peste familia părintelui Ioan, asupra comunităţii ortodoxe din Lipnic şi pentru sănătatea ctitorilor sfântului locaş din istorica localitate.

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Ioan, care se manifestă ca un bun gospodar având grijă de biserica din Lipnic.

PS Antonie a dăruit creştinilor prezenţi la slujbă iconiţe cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Părintele Ioan i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Episcopiei de Bălţi sa mai vină la Lipnic şi cu alte ocazii.

Domnul Ion Cuşnir, primarul comunii Lipnic, a adresat un cuvânt de felicitare celor prezenţi la sfânta slujbă cu ocazia sărbătoririi hramului localităţii.

Istoric: Lipnicul a rămas în istorie prin biruinţa lui Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în ziua de 20 august 1470. Biserica din Lipnic a fost construită în anul 1863. În timpul regimului sovietic, sfântul locaş nu a fost închisă. Ultimii 25 de ani la Lpnic a păstorit părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice la 17 aprilie 2014. În data de 7 mai 2014, paroh al comunităţii din Lipnic a fost numit, prin decizie mitropolitană, părintele Ioan Rusu, fiul părintelui Victor. Instalarea a avut loc în data de 17 mai şi a fost făcută de către PC părinte Sergiu Măriţoi, protopop de Edineţ şi Briceni.

PS Antonie a mai slujit la Lipnic în ziua de 7 iulie 2015. Slujba din data de 21 noiembrie 2018 este prima slujbă în calitate Preasfinţiei Sale de chiriarh al Episcopiei de Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img