Duminică, 27 noiembrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chişinău (paroh – PC preot consilier Nicolae Creţu), cu ocazia sărbătorii hramului acestei comunităţi.
După Sfânta Slujbă a fost înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra părintelui Nicolae, a familiei sale şi a comunităţii „Sfântul Ierarh Grigore Palama”.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica a XXV-a după Pogorârea Sfântului Duh (a Samarineanului milostiv) şi a la viaţa şi învăţătura Sfântului Grigore Palama.
PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Nicolae, care este responsabil în cadrul Mitropoliei Basarabiei de Sectorul pentru probleme pastorale, misionare şi de asistenţă socială.
Preasfinţia Sa, între altele, a spus: „Părintele Nicolae cu multă dragoste desfăşoară o activitate rodnică pe plan misionar, acordând o mare atenţie copiilor, tinerilor, care sunt viitorul Biserici noastre Ortodoxe. Părintele este prezent, de ani de zile, în şcoală, predând religia, iar aici, în cadrul parohiei, organizează lecţii cu copii şi cu cei maturii, încercând să ducă mesajul Evangheliei către mai multe inimi însetate de lumină şi adevăr. Multe activităţi şi în cadrul Mitropoliei Basarabiei au fost posibile cu implicarea nemijlocită a părintelui Nicolae, care se arată un harnic ostenitor în grădina Domnului. Folosesc această ocazie pentru a-i aduce mulţumiri părintelui Nicolae pentru activitatea sa pastoral-misionară, dorindu-i ca şi în continuare cu dăruire şi cu dragoste să înmulţească roadele duhovniceşti spre slava Bisericii Ortodoxe”. PS Antonie a felicitat toată comunitatea cu ocazia prăznuirii patronului spiritual, dorindu-le creştinilor sănătate, linişte sufletească şi mântuire.
Părintele Nicolae a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, menţionând că activitatea pe care o desfăşoară se datorează, în primul rând, susţinerii doamnei preotese, a creştinilor care-i sunt alături şi înţelegerea pe care o are din partea conducerii Gimnaziului Teatral „Ion Luca Caragiale”. Părintele Nicolae a mulţumit şi PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău pentru că a fost alături în zi de sărbătoare.
Un grup de copii de la şcoala duminicală au prezentat un program artistic cu tematică creştină.
Printre activităţile părintelui Nicolae amintim: Biblioteca, cu un număr de peste 400 de cărţi, Şcoala duminicală pentru copii şi Şcoala de catehizare pentru maturi, editarea buletinul parohial „Lumina Toborului” şi a ziarului pentru copii „Trepte spre cer”.
Istoric: Parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chişinău a fost înregistrată la Ministrul Justiţiei din R. Moldova pe data de 12 martie 2014. Mai bine de un an de zile comunitatea s-a rugat într-un spaţiu amenajat în holul fostei policlinici a fabricii Mezon, de pe strada Florilor № 32/2. Din data de 22 noiembrie 2015, comunitatea se roagă într-un paraclis amenajat la demisolul Gimnaziului Teatral „Ion Luca Caragiale” din strada Miron Costin № 19/7 (directoare dna Tatiana Piterschii). Hramul din acest an este al treilea hram sărbătorit de comunitatea „Sfântul Ierarh Grigore Palama”.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei