În acest context Mănăstirea “Sfântul Apostol Andrei” se află sub anchetă interioară, iar până în acest moment s-au aplicat următoarele măsuri:
Persoana Claudiu-Vasile Mujdei, fost viețuitor al Mănăstirii “Sfântul Apostol Andrei”, or. Durlești, mun. Chișinău, primit la ascultare în anul 2012, din motive administrative interioare, din anul 2020, luna iulie, a fost depus într-o treaptă inferioară și anume de cântăreț la strană și simplu viețuitor al mănăstirii (cf. deciziei nr. 207-C/09.07.2020).
Ca urmare a anchetei penale a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, asupra persoanei Claudiu-Vasile Mujdei, și încarcerarea sa în luna noiembrie, anul 2020, sub aspectul săvârșirii unei fapte penale, în cadrul Mitropoliei Basarabiei, la data de 3 decembrie 2020, în ședința extraordinară de lucru a Instanței de Judecată Bisericească s-au dispus următoarele aspecte:
- Judecarea în lipsă a persoanei vizate din motivul încarcerării acesteia;
- Dispunerea anulării deciziei nr. 219 din 14.11.2019, privind numirea sa de cleric;
- Propunerea de caterisire și eliberare din orice funcție din cadrul Mănăstirii “Sfântul Apostol Andrei”.
În urma examinării probelor s-a emis o Decizie Mitropolitană (Nr. 14-C/03 decembrie 2020) de caterisire a persoanei Claudiu-Vasile Mujdei ce reprezintă depunerea permanentă din orice funcție clericală fără drept de anulare.
Menționăm faptul că în ceea ce privește cauza penală, la Sediul Mitropoliei Basarabiei nu s-au depus reclamații sau plângeri (scrise sau telefonice) împotriva persoanei Claudiu-Vasile Mujdei care să trezească suspiciuni a faptelor sale. Totodată nu avem cunoștință ca la mănăstirea în care viețuia să fi fost asemenea sesizări.
Regretăm amarnic cele întâmplate de aceea măsurile luate în cadrul Mitropoliei Basarabiei sunt definitive. Orice greșeală morală sau duhovnicească, produsă de o patimă anume aduce asupra ei consecințe imediate. Purtarea unor astfel de clerici este dăunătoare pentru Biserică și pentru credincioși. Unii ca aceștia s-au rupt din unitatea cu trupul eclezial și au pierdut vrednicia necesară pentru săvârșirea Tainelor.
În acest caz al căderii în păcat al unui cleric, nu este afectată Sfințenia Bisericii. Fiecare își asumă responsabilitatea faptelor sale și este răspunzător în fața legilor canonice bisericești și a Instanțelor de Judecată Civile sau Penale.
Biserica, ca Instituție Divino-umană, își are conducător pe Hristos. Oamenii din interiorul ei sunt supuși greșelilor la fel ca toți ceilalți, de aceea există o Instanță Disciplinară și Judecată Bisericească care ia hotărâri clare și prompte punând în aplicare Canoanele Bisericii.