Ultimele știri

Comemorarea și sfințirea pietrei funerare a generalului roman Stan Poetaș la Soroca

   În data de 13 martie 2018, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a participat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de pe ambele maluri ale Prutului la dezvelirea piatrei funerare a generalului Stan Poetaș, din  curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca, în contextul marcării a 100 de ani de la votarea Unirii de către Zemstva din Soroca.

   Prezenți la evenimentul de inaugurare au fost Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, reprezentanți ai administrației publice locale, precum și din satul Ulmul, județul Brăila, baștina generalului Stan Poetaș, alți oaspeți din România, Armatei Naționale, și mulțime de soroceni.

   De asemenea, au fost prezenți și locuitori ai satului Cureșnița, raionul Soroca, care în perioada interbelică, a purtat numele comuna General Poetaș, potrivit lui Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca.

   Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea președintelui raionului Soroca, Ghenadie Muntean: “În Soroca a existat un monument al lui Stan Poetaș, însă cu părere de rău nu a rezistat în timp. S-au păstrat doar fragmente din fostul monument. Astăzi cu suportul partenerilor și prietenilor reinstaurăm la Soroca acest monument reprezentativ, un fapt demn pentru generația noastră, care prețuiește, păstrează și promovează valorile istorico-culturale ale neamului.

   După aceasta soborul de preoți, în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit Petru a oficiat un parastas de pomenire și slujba de sfințire a pietrei funerare.

   În cuvântul adresat înaintea celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, a specificat că: “Biserica nu uită pe ai săi, mai ales pe acei ostași, care au luptat pentru apărarea țării, neamului românesc și credinței. Ei sunt cei care s-au jertfit pentru neam și patrie, dar și pentru apărarea și păstrarea credinței ortodoxe nealterată în acest spațiu românesc”.

   Unirea din anul 1918 a fost posibilă “doar prin jertfă, dăruire și unirea tuturor românilor și celor care au simțit românește”, a comunicat în cadrul evenimentului Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. “Acum asistăm la un moment important, când repunem la locul său pe un general al Armatei care a făurit istorie prin jertfă și sacrificii. Generalul Stan Poetaș a luptat alături de militarii români, fiind și comandantul garnizoanei române la Soroca, invitat atunci de autorități pentru a apăra localnicii de trupele bolșevice”, a precizat oficialul.

   Cuvântări au susținut și alte personalități care au elogiatviața și au comemorat sfârșitul tragic, dar demn al acestul mare general roman.

   La final, toți cei prezenți au depus flori la piatra funerară a generalului român.

   De menționat este faptul că, monumetul lui Stan Poetaș a fost inaugurat la Soroca în anul 1919 și supus vandalizării la mijlocul anilor ’70 iar regăsirea și restaurarea lui a fost posibilă din inițiativa și implicarea directă a avocatului Iulian Rusanovschi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img