Ultimele știri

Chișinăul strălucește în cinstea Limbii Române și a Fecioarei Maria: Festivalul „Pe Născătoarea de Dumnezeu în limba noastră să o mărim”

Cu fast și fervoare, Festivalul „Pe Născătoarea de Dumnezeu în limba noastră să o mărim”, ediția I, a adus bucurie și binecuvântare comunității din Chișinău, marcând o dublă sărbătoare, a Limbii Române și a Fecioarei Maria. Evenimentul, organizat cu măiestrie de către Protopopiatul Chișinău al Arhiepiscopiei Chișinăului, cu binecuvântarea ÎPS Părinte PETRU, Mitropolitul Basarabiei, sub îndrumarea și cu eforturile Preacucernicului Părinte Protopop Iurie Nistor și a doamnei sale preotese, a fost un moment de încântare și delectare duhovnicească.

Sub cerul senin al zilei, atât clerici cât și mireni s-au adunat în Parcul Public „Alunelul” din Chișinău pentru a sărbători în armonie credința, tradiția, istoria și limba. Spectatorii au avut ocazia să audieze o suită de cântări patriotice, religioase și populare, interpretate de:

  • Corala academică a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”, sub bagheta iscusită a domnului profesor Anton Dumbrava, care a deschis festivalul cu solemnitate.
  • Corala „Bazil Anastasescu” din Târgu Neamț, România, sub conducerea doamnei Tiugea Eugenia, care a adus o notă distinctă și internațională evenimentului.
  • Distinsa doamnă Tatiana Ctitor, care a fost și prezentatoarea evenimentului, împreună cu Părintele Constantin Olariu, secretar al cabinetului mitropolitan.
  • Renumitul ansamblu etnofolcloric „Surorile Osoianu”, care a destins atmosfera printr-un omagiu adus tradițiilor și folclorului românesc.

De asemenea, mare a fost bucuria organizatorilor, când Brigada 2 Infanterie Motorizată „Ștefan Cel Mare”, care este o unitate militară de elită din cadrul Forțelor Terestre ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, s-a alăturat evenimentului ca public spectator, demonstrând astfel unitatea și preocuparea din partea forțelor armate pentru promovarea valorilor și a credinței naționale.

Prin acest concert, ne-am propus să ne aducem contribuția la cultivarea sentimentului național și ortodox în rândul auditoriului, care s-a bucurat de o atmosferă caldă și de un program frumos de sărbătoare, reprezentat de creații valoroase, pline de nădejde, profunzime și sensibilitate, reprezentând o cale de a exprima sentimentele și a comunica cu Dumnezeu.

În semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru cultivarea valorilor și a tradițiilor românești prin participarea lor la acest festival deosebit, invitații speciali au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit PETRU o icoană a Maicii Domnului „Axion Estin” și o Diplomă de participare.

Protopopiatul Chișinău, de asemenea, și-a exprimat recunoștința față de invitații speciali prin flori și dulciuri, oferite în dar de sponsorul principal al evenimentului, rețeaua de magazine Linella. Totodată, a transmis mulțumiri către Pretura sectorului Buiucani și către sponsorul Linella pentru sprijinul lor generos.

Festivalul „Pe Născătoarea de Dumnezeu în limba noastră să o mărim”, ediția I, a fost o reușită de excepție și a stârnit așteptarea unei noi ediții în anul următor, cu nădejdea că va fi mai grandioasă și mai plină de semnificație.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img