Ultimele știri

Ceremonie solemnă la Ialoveni. Personalități politice, culturale și religioase din România și Republica Moldova au participat la aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, 27 martie 2023, a fost marcată aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, printr-un eveniment solemn care a avut loc în orașul Ialoveni, Republica Moldova, unde au fost dezvelite busturile a doi mari făuritori ai Unirii Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț. La ceremonie au participat numeroase personalități politice, administrative, culturale și religioase, atât din România cât și din Republica Moldova.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea invitaților de seamă: Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților din România, Titus Corlățean, Senator al României, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii al României și Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Aceștia au fost primiți cu aplauze de către publicul prezent la eveniment și cu părintească căldură și bucurie duhovnicească de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

În continuare, s-a desfășurat o slujbă solemnă de Te Deum, săvârșită de ÎPS Părinte Petru, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în cinstea artizanilor Unirii Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României, și Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, în anul 1918.

După slujbă, a avut loc ceremonia de dezvelire a busturilor celor doi făuritori, instalate în parcul „Sfatul Țării” de pe „Aleea Deputaților din Sfatul Țării” din municipiul Ialoveni și depunerea de coroane de flori.

La eveniment au luat cuvântul deputați din Parlamentul Republicii Moldova și al României, respectiv conducătorii Ministerelor Culturii ale celor două țări. Aceștia au subliniat importanța Unirii Basarabiei cu România pentru poporul nostru, ca un simbol al unității și solidarității românilor de pretutindeni, vorbind despre legătura istorică strânsă dintre cele două maluri ale Prutului.

Domnul Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților din România, a afirmat că, la fel ca acum 105 ani, România va fi mereu alături de Republica Moldova și va apăra interesele și integritatea teritorială a poporului de pe malul stâng al Prutului, care are datoria de a-și cinsti cum se cuvinte neamul, limba, pământul și istoria.

De asemenea, a mai afirmat că „după decenii întregi de discriminare și inechitate, se face în sfârșit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei”, prin decizia legislativului de la Chișinău de a transmite cu titlu gratuit clădirea fostului Seminar de Teologie ultimului său proprietar de drept, care este Mitropolia Basarabiei.

Discursul Domnului Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților din România

În același timp, Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a apreciat sprijinul constant acordat de România Republicii Moldova și a exprimat speranța că clasa politică actuală va avea puterea să ia decizii istorice în aceste momente decisive, așa cum au făcut-o și făuritorii Unirii.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Domnul Igor Grosu

ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a subliniat importanța comemorării acestui moment istoric. În opinia Înaltpreasfinției Sale, acesta este un eveniment care ne amintește de necesitatea și datoria noastră de a lupta pentru același ideal al unirii, în beneficiul viitoarelor generații. De asemenea, a vorbit despre importanța unității și solidarității poporului român, indiferent de frontierele politice și geografice.

Înaltpreasfințitul Petru a subliniat și faptul că, în acest moment, avem datoria să respectăm și să onorăm memoria celor care au contribuit la realizarea acestei Uniri, făcând apel la toți românii să fie uniți și să continue să lucreze împreună pentru același scop – consolidarea unității și identității naționale românești.

Spre final, Părintele Mitropolit a înălțat o rugăciune pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, invocând pacea și binecuvântarea Harului Sfântului Duh peste toți cei care au contribuit și contribuie necontenit la consolidarea relațiilor dintre frații de credință, de neam și de limbă.

Galeria foto completă a evenimentului poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img