Ultimele știri

Ce este mai bun și mai frumos decât a locui frații împreună?! – Întâlnire frățească între protopopiatele Chișinău și Iași II

   Luni, 10 decembrie 2018, o delegație din Protopiopiatul II Iasi în frunte cu părintele Protoiereu Marius David Profir au efectuat o vizită frățească la Protopopiatul Chișinău. Această vizită a fost o consolidare a relatiilor de infrățire în urma acordului semnat dintre cele doua protopopiate la data de 13.11.2018 în orașul Iași.

   Preoții basarabeni în frunte cu PC Protopop Preot Prot. Mitrof. Serafim Banari i-au întâmpinat cu multă dragoste și bucurie. Oaspetii au mers într-un scurt pelerinaj la Mănăstirea “Sf. Teodor Tiron și Sf. Teodora de la Sihla” din localitatea Ulmu raionul Ialoveni unde a fost înălțată o rugaciune de multumire comună, urmată de un recital de colinde și o agapă fratească. Ulterior, pelerinajul a continuat la Mănăstirea Suruceni unde preoții, insotiti de preotese, s-au închinat la sfintele moaște ale Episcopului Dionisie Erhan (trecut în rândul sfinților la 25 octombrie 2018 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de pomenire la 17 septembrie). Eu au fost întâmpinați de către maica stareță care le-a povestit din istoria mănăstirii precum și din viața Sfântului. De asemenea pelerinii au adus cântări de laude și în acest sfânt locaș.

   Marți, 11 decembrie 2018, s-a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Sfintii Trei Ierarhi (preot paroh – Anatolie Goncear) de către un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului. În luările de cuvânt parinții protopopi au subliniat importanța și beneficiile acestei infrățiri, confirmând cuvintele psalmistului: “ce este mai bun și mai frumos decât a locui frații împreună”. PC Protoiereu, parintele Marius David Profir  a înmânat părintelui protopop Serafim Banari o icoană a Maicii Domnului și câte o Biblie pentru fiecare preot basarabean coliturghisitor. De asemenea, o icoană a fost adusă cadou părintelui gazdă Anatolie Goncear. După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, susținută de o consfătuire condusă de PC preot Neculae Dorneanu – Directorul Departamentului Misiune Externă – Arhiepiscopia Iașilor, pe tema “Proiecte comune dintre cele două protopopiate pentru anul 2019”.

   În continuare, delegația a vizitat Paraclisul Mitropolitan “Sf. Ioan Teologul” din Chișinău, unde au fost întâmpinați cu arhierești binecuvântări de către ÎnaltPreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Aflați fiind în perioada sărbătorilor de iarnă Vlădica Petru a fost colindat de către cucernicii oaspeți. Chiriarhul le-a multumit pentru colinde și vizită, dăruindu-le câte o carte de predici spre folos și amintire. 

   În continuare preoții au vizitat Paraclisul „Sf. Ierarh Spiridon” amenajat în incinta Liceului cu profil de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din oraşul Chişinău(preot paroh Prot. Mitrof. Serafim Banari) dar și alte biserici din Chișinău, după care cu ganduri de noi și noi reântâlniri cele doua părți s-au despărțit .

FotoCredit: preot Iurie Nistor

Biroul de presă al protopopiatului Chișinău.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img