În urma analizei evoluției în ultima perioadă a pandemiei provocată de Coronavirus în R. Moldova, în baza discuțiilor avute cu reprezentanții Guvernului R. Moldova privind răspândirea Covid-19 cât și a Hotărârii Nr. 53 din 26 martie 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, venim în atenția tuturor clericilor și credincioșilor Mitropoliei Basarabiei cu următoarea adresare, îndemnând pe toți la calm, rugăciune și speranță și să acționăm cu multă responsabilitate și înțelepciune.
În aceste momente de grea încercare, avem nevoie de multă precauție și măsuri de siguranță, dar nici să nu slăbim puterea și intensitatea rugăciunii care ne ține vii în fața oricărui pericol. De aceea recomandăm tuturor să țină cont de recomandările autorităților statului și să nu ne expunem pericolului de a fi infectați sau, dacă deja am fost infectați, să nu ne facem sursă de infectare și să ne încărcăm conștiința de răul provocat fratelui nostru.
Ținând cont de faptul că, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, dimpreună cu reprezentanții celor mai importante(numeric) culte creștine din R. Moldova, au fost invitați în data de 23 martie curent, la dialog cu Prim-Ministrul interimar, d-l Aureliu Ciocoi și reprezentanți ai Guvernului, pentru consolidarea eforturilor comune în lupta cu pandemia și pentru găsirea unui numitor comun, în ce privește măsurile ce trebuiesc luate de către culte în vederea prevenirii de noi infectări cu Covid 19, în conformitate cu Hotărârea Nr. 53 a CNESP, ținând cont și de recomandările și măsurile luate în cadrul Patriarhiei Române, pe lângă cele recomandate anterior, în contextul perioadei Postului Mare și a apropierii Praznicului Învierii Domnului, venim cu următoarele recomandări:
Desfășurarea slujbelor religioase, în duminicile următoare a Sfântului și Marelui Post, va avea loc în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, iar pentru evitarea situațiilor neplăcute și a apariției de noi infectări, venim cu următoarele recomandări – măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19:
- Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Organizarea fluxului de persoane în scopul evitării formării aglomerărilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcașul de cult a prezentei prevederi.
În bisericile cu un flux mai mare de credincioși( Ex.: la oraș) se poate săvârși Sfânta Liturghie mai de dimineață decât de obicei(doar preotul și strana, sau/și credincioși, cu respectarea măsurilor recomandate), iar în momentul în care vor sosi credincioșii doritori de a se împărtăși, să intre pe rând(în limita spațiului util disponibil) pentru mărturisire și apoi să se împărtășească fără a se reține mai mult timp.
- Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică;
- Consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult);
- Asigurarea la intrarea în locașurile de cult a unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), astfel fiecare credincios la intrare să aibă posibilitatea de a-și dezinfecta mâinile;
- Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau, dacă vor permite condițiile meteo, Sfânta Liturghie se va săvârși în aer liber, lângă lăcașul de cult;
- Efectuarea triajului observațional la intrarea în lăcașurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului. Purtarea obligatorie a măştii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
- Plasarea, la loc vizibil, a anunțurilor scrise privind regulile de distanţare fizică, de evitare a aglomerațiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe, precum și despre obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție, de respectare a igienei mâinilor și a etichetei tusei și a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcașul de cult a regulilor stabilite.
- Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome specifice ale infecției respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu se admite la oficierea slujbelor, se autoizolează și informează medicul de familie.
- Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv oferirii acestora în incinta lăcașului de cult. Pentru mesele de pomenire, pot fi organizate colete cu mâncare, care să fie împărțite, astfel încât cei care le primesc să le poată consuma acasă.
- Interiorul bisericilor, mobilierul bisericesc, căile de acces și spațiile adiacente vor fi cu regularitate dezinfectate, o dată la 4 ore).
- Îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice și persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă, sau să solicite duhovnicului spovedania și împărtășea la domiciliu.
- Evitarea, pentru moment, a organizării de pelerinaje.
- Slujbele care se vor oficia de către slujitori în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane. Activitățile religioase desfăşurate în spaţii publice, în exteriorul lăcaşurilor de cult, nu sunt considerate întruniri în masă.
- Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei, iar la ecteniile Mare și Întreită se vor adăuga cererile speciale la vreme de epidemie.
IMPORTANT!!! Pentru comunitățile din localitățile unde Autoritățile Publice Locale au luat decizii de oficiere strictă a slujbelor în afara bisericii sau alte măsuri care contravin prezentei Hotărâri, precizăm că Articolele 2 și 3 din Hotărârea Nr. 53 din 26 martie 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, specifică faptul că:
- Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.
- Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispoziţiilor aprobate, aducându-le în concordanţă cu hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică a Republicii Moldova.
Aceste recomandări rămân valabile până la alte măsuri care vor fi luate de către autoritățile statului, în baza cărora vom putea face alte precizări!!!
Pandemia nu a trecut încă, iar acest virus ia de lângă noi oameni dragi!!! De aceea, vă îndemnăm pe toți la multă rugăciune și multă responsabilitate. Să acționăm preventiv pentru a evita pe cât posibil alte îmbolnăviri. Prin respectarea acestor recomandări dorim să contribuim la reducerea spre zero a altor îmbolnăviri.
Totodată, îndemnăm toți clericii și credincioșii, la responsabilitate deplină pentru evitarea apariției unor situații neplăcute, care să afecteze desfășurarea în condiții normale a serviciilor religioase, mai ales că urmează o perioadă foarte importantă pentru întreaga ortodoxie, apropierea Praznicului Învierii Domnului.
Textul integral al Hotărârii nr.53 din 26 martie 2021 poate fi găsită aici:
https://gov.md/sites/default/files/hotarirea_cnesp_nr.53_26.03.2021.pdf
Din încredințarea ÎPS Mitropolit Petru, cu grijă de Biserică și Neam,
Secretariatul Mitropoliei Basarabiei.