Ultimele știri

Mesajul ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei cu ocazia aniversării a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, Anul 2021

Iubiții mei fii și fiice duhovnicești,

   Unirea de la 1918 a constituit pentru întreaga suflare românească un act irepetabil de o însemnătate istorică națională, culturală, dar mai ales bisericească. Pentru noi este și mai important evenimentul, întrucât această mișcare de unitate românească a început din Basarabia, iar mai apoi a fost împărtășită tuturor confraților români, din întreg teritoriul românesc.

   Este important, pentru noi toți, să cunoaștem contextul în care a avut loc acest eveniment și faptul că gândurile și acțiunile unirii întregii suflări românești într-un singur stat, au fost susținute, în primul rând de Biserică, prin preoții ei devotați, atât în Basarabia cât și pe întreg spațiul românesc. În acest context credem că este foarte important să promovăm și să răspândim spiritul de jertfelnicie al celor care au votat unirea Basarabiei cu Patria Mamă – România, mai ales pentru că ulterior, marea majoritate dintre ei, au fost supuși nedreptăților și înjosirilor impuse de ocupanți, cel puțin aici în Basarabia.

     Momentul petrecut în 1918, ne ține și pe noi azi hotărâți și curajoși în promovarea românismului ortodox din Basarabia(azi R. Moldova), chiar dacă suntem într-un stat separat de întreaga Românie. Suntem separați din punct de vedere civil însă ca și biserică suntem uniți și ne bucurăm să facem parte azi din Biserica-Mamă Ortodoxă Română.

   Gândul la înaintașii noștri care au înfăptuit Unirea din 1918 și susținerea Patriarhiei Române prin diverse acțiuni, ne încurajează să rămânem statornici și încrezători, că putem dăinui și peste veacuri într-o singură suflare românească, în ciuda granițelor(sperăm temporare) existente.

Cu dragoste în Hristos și conștiință de Neam,

                                                                                † PETRU

 

                                                                   Arhiepiscopul Chişinăului,

                                                        Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img