Ultimele știri

† Duminica a II-a din Postul Mare – Pomenirea Sfântului Grigore Palama

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale explică pericopa evangheliei zilei. Minunea săvârșită de Iisus, în cetatea Sa (Matei 9,1), este vindecarea unui slăbănog datorită credinței celor patru care îl purtau, iar aceasta a fost leacul vindecării minunate. “Văzând credința lor, Hristos i-a spus slăbănogului: Fiule! Iertate iți sunt păcatele tale!” (Matei 9,2).

     Modul insistent de a ajunge în casa din Capernaum în care Mântuitorul ținea cuvânt de învățătură, a arătat credința puternică a celor patru, de care nu știm exact ce fel de relație aveau cu cel bolnav, slăbănog, fie erau neamuri, prieteni sau simplii locuitori ai cetății. Nu era nici pentru prima data când Iisus săvârșea o minune, în cazul nostru o vindecare, datorită rugăminții sau credinței unui intermediar (sluga sutașului, fiica lui Iair, fiica femeii cananeence), dar acest caz în mod particular arată puterea rugăciunii în comun,dar și rugăciunea pentru aproapele.

    Evanghelia de astăzi ne arată cauza bolii și anume păcatele, momentul vindecării vine la cuvintele Domnului: “Iertate îți sunt păcatele tale!” (Matei 9,2). Vindecarea trupească a venit în urma vindecării sufletești.

    Mântuitorul Hristos le-a arătat și de această data fariseilor și cărturarilor, care erau de față și care au cârtit împotriva lui Iisus (“Acesta hulește! Cine poate să ierte păcatele, fără numai unul Dumnezeu?” Marcu 2,7), că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele, de a vindeca în mod minunat orice boală și orice neputință în popor (Matei 9,35).

  Înaltpreasfințitul Petru a accentuat, la sfârțitul predicii, că Hristos vindecând sufletește, dar și trupește pe cel slăbănog a arătat că nu este doar un om cu puteri miraculoase, cum credeau adversarii Lui, ci El este Fiul lui Dumnezeu întrupat, El este Dumnezeu! Acest mesaj fiind și rezumatul Evangheliei.

Sfântul Grigore Palama (1296-1359) este pomenit și în a doua Duminică din Postul Mare. La vârsta de 21 de ani a devenit ucenicul părintelui Nicodim Athonitul de lângă mănăstirea Vatopedu, a fost hirotonit preot în Tesalonic, iar mai apoi ridicat la rangul de arhiereu, fiind Arhiepiscop al Tesalonicului.

Sfântul Grigore este cunoscut ca teologul “energiilor divine necreate”, care a luptat împotriva ereticilor Varlaam de Calabria și Toma de Aquino care susțineau că lumina de pe Tabor a fost materială, stricăcioasă și trecătoare. Sfântul i-a combătut zicând că lumina Taborului este o energie necreată a lui Dumnezeu, izvorâtă din Ființa Sa nevăzută, care nu există în afara lui Dumnezeu prin care oamenii ajung “părtași firii celei dumnezeiești” (II Petru 1,4).

Arhiereul lui Hristos, Grigore Palama, a trecut la Domnul în anul 1359 la vârsta de 63 de ani, având 12 ani de arhierie. A fost canonizat în anul 1368 în vremea patriarhului Filotei Kokkinos.

Sfintele sale moaște se află în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Tesalonic.

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu

 

Viața Sfântului Grigore Palama

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img