Ultimele știri

Aducerea Sfintelor și Cinstitelor Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei

     În această zi facem prăznuirea Aducerii Sfintelor și Cinstitelor Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, Sfântul Prooroc Isaia, Sfântul Hrisofor Mărturisitorul și cei împreună cu dânsul.

     Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei condusă de tânărul Constantin Friptuleac. În cuvântul de învățătură s-a evindențiat contextul istoric al sărbătorii de astăzi.

     În perioada domniei împăratului grec Alexie ismaelitenii au năvălit asupra grecilor pe mare. Acești vrăjmași ai Crucii lui Hristos au pustiit cu foc și cu sabie toate cetățile și satele, bisericile și mănăstirile, printre care și cetatea Mira din latura Lichiei unde se aflau cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae.

     Aducerea Sfintelor Moaște s-a făcut astfel: Sfântul Ierarh Nicolae, în vis, i s-a arătat unui preot cucernic din localitatea Bari, zicându-i: „Mergi şi spune poporului acestuia şi la tot soborul bisericesc ca, ducându-se în Mira, cetatea Lichiei, să ia de acolo moaştele mele şi, aducându-le aici, să le pună în această cetate a Bariului, pentru că nu pot să fiu în acel loc pustiu; aşa voind Domnul Dumnezeul meu”. Preotul sculându-se, împreună cu poporul, a preaslavit pe sfântul, zicând: „Astăzi a mărit Domnul mila Sa spre noi, poporul Său, şi spre cetatea noastră”. Au rânduit trei corăbii și au pornit spre cetatea Mira. Ajunși la biserică au întâlnit patru monahi care le-au arătat mormântul. Preotul descoperind racla sfântului a văzut că era plină de mir binemirositor.

    Poporul din Bari, înștiințându-se de venirea sfintelor moaște, au ieșit în întâmpinarea lor și au lăudat pe Dumnezeu pentru binecuvântarea adusă în cetatea lor.

 Tropar – Glasul al IV-lea

     Nepărăsind cu duhul patria ta, cetatea Mira Lichiei, în cetatea Bari cea prea liniştită, preamărit te-ai adus cu trupul, arhiereule Nicolae, şi prin venirea ta ai veselit mulţimea oamenilor celor de acolo, şi pe cei neputincioşi ai tămăduit.

 

     După Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit slujba parastasului pentru pomenirea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților care a trecut la Domnul Hristos în aceste zile.

 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img