Marţi, 13 decembrie 2016, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă calendarul pe stil vechi, au cinstit pe Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din orăşelul Durleşti, municipiul Chişinău, care şi-a serbat hramul (stareţ – PCuv. Arhimandrit Andrei Caramalău).
După Sfânta Liturghie a fost înălţat un Te-Deum pentru sănătatea PCuv. părinte Arhimandrit Andrei, a vieţuitorilor, închinătorilor şi binefăcătorilor acestui sfânt aşezământ monahal.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa şi la misiunea de apostolat a Sfântului Andrei, care a adus creştinismul pe pământul românesc. Între altele, PS Antonie a spus: „Cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului, după ce au fost investiţi cu putere de la Dumnezeu, au mers în toate părţile lumii pentru a duce Evanghelia lui Hristos. Pentru noi, poporul român, este o mare binecuvântare că am primit învăţătura creştină de la un apostol al Mântuitorului. Astfel, creştinismul românilor este de origine apostolică. În acest sens ne stau mărturiile istorice şi tradiţia românească: colindele, legendele, obiceiurile… Sfântul Apostol Andrei a hirotonit episcopi şi preoţi şi a aşezat rânduielile vieţii creştine pentru strămoşii noştri, care timp de două mii de ani au vieţuit, au păstrat şi au transmis cu sfinţenie această învăţătură urmaşilor până în zilele noastre”. „Să învăţăm de la înaintaşii noştri statornicia în credinţă, iar de la Sfântul Apostol Andrei să învăţăm hotărârea şi curajul de a propovădui cuvântul Evangheliei, cuvânt aducător de lumină şi bucurie sufletească”, a îndemnat PS Antonie. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a felicitat cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice pe toţi care poartă numele de Andrei şi Andreea şi derivatele din aceste nume.
PS Antonie a apreciat lucrarea de amenajare a bisericii, unde în prezent se execută lucrările de pictură, menţionând jertfa şi osteneala părintelui stareţ pentru a înălţa un sfânt aşezământ monahal la Durleşti. PS Antonie l-a felicitat pe Preacuviosul Arhimandrit Andrei Caramalău cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice şi i-a dăruit o carte de predici.
Un program artistic compus din colinde şi cântece cu tematică creştină au prezentat un grup de elevi de la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău.
Preacuviosul Arhimandrit Andrei Caramalău, stareţul mănăstirii, a mulţumit ierarhului Mitropoliei Basarabiei pentru slujba şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe PS Antonie să mai vină la sfintele slujbe de la Mănăstirea Sfântul Andrei şi cu alte ocazii.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei