Ultimele știri

PS Antonie: „Rugăciune ne ajută să creştem duhovniceşte”

Vineri, 19 august 2016, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile pe stilul vechi, au  prăznuit Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi (preot paroh Victor Bejan).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţiile sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru viaţa creştinului şi l-a felicitat pe părintele Victor cu împlinirea a şapte ani de slujbă preoţească.

Între altele, PS Antonie a spus: „Evanghelia ne spune că Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a schimbat la Faţă când se ruga, arătându-ne şi nouă că pentru a ne schimba viaţa avem nevoie rugăciune, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Să ne rugăm, aşa cum ne învaţă Biserica, dimineaţa, seara, înainte şi după servirea mesei, să fim prezenţi în duminici şi sărbători la slujbele din sfintele lăcaşe, pentru a putea fi mai aproape de Dumnezeu. Rugăciune ne ajută să creştem duhovniceşte, să devenim mai buni, mai înţelegători cu cei de lângă noi, mai toleranţi. Să nu neglijăm acest mare ajutor de a câştiga viaţa veşnică care este rugăciunea”.

Vorbind despre activitatea părintelui Victor, PS Antonie, între altele, a subliniat: „Puţini sunt preoţii care au asemenea rezultate ca părintele Victor. Să reuşeşti să ridici o biserică în acest sat cu puţini locuitori, într-o vreme plină de sărăcie şi fără ajutor din alte părţi, cred că este o adevărată minune. Vorbim deseori că minunile se întâmplă lângă noi, dar noi nu le observăm. Şi aceasta este o minune, care de asemenea pentru mulţi a rămas fără atenţie. Îi mulţumesc părintelui Victor pentru activitatea frăţiei Sale, pentru că asemenea slujitori fac cinste tagmei preoţeşti. Mulţumim, părinte, pentru tot ce faci pentru prosperarea credinţei ortodoxe în acest spaţiu, unde nu departe se află şi satul meu de baştină. Mă bucur să aud că eşti apreciat şi în satele din vecinătate. De fapt, tot timpul despre un slujitor bun s-a dus vestea la mari distanţe şi era căutat şi cercetat de creştini. Întru mulţi şi fericiţi ani, părinte Victor, cu roade la fel de mari şi bogate în grădina Domnului”.

Fiecare creştin prezent la slujbă a primit din partea PS Antonie iconiţe cu chipul Maicii Domnului şi au gustat apă de la râul Iordan, fântâna Maicii Domnului din Nazaret şi fântâna lui Iacob (a samarinencei), adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintele Victor i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Hârbovăţul Nou şi cu alte ocazii.

Istoric: Conform recensământului din 2004 în Hârbovăţul Nou, raionul Anenii Noi, locuiesc 484 de oameni. Fiind o localitate mică, hârboviţenii n-au reuşit să ridice un sfânt locaş până, în primăvara anului 2011, când prin decizia Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, preot la Hârbovăţul Nou a fost numit părintele Victor Bejan. La acea dată, pereţii sfântului locaş erau ridicaţi până la centura de sus, construcţia aflându-se la etapa respectivă de mai mulţi. Printr-o jertfă exemplară, părintele Victor, într-o perioadă de un an şi ceva, a reuşit să facă lucrări importante, încât să se poată oficia slujbele în noul locaş. Părintele Victor este apreciat de creştinii din Hârbovăţul Nou şi din satele din împrejurimia

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img