Ultimele știri

PS Antonie: „Când ajutăm un sărac, darul nostru merge la Hristos”

Duminică, 14 august 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

În cuvântul său, ierarhul Mitropoliei Basarabiei s-a referit la pericopa Evanghelică din duminica a VIII-a după Rusalii. PS Antonie referindu-se la cuvintele Evangheliei „daţi-le voi sa mănânce”, între altele a zis: „Din aceste cuvinte ale Mânuitorului, urmaşii apostolilor, episcopii şi preoţii, au înţeles că au datoria nu doar să se îngrijească de cele spirituale ale păstoriţii lor, dar să aibă grijă şi de cele materiale: dacă au ce mânca, dacă au unde locui, care este starea sănătăţii ş. a. Aşa au apărut sub ocrotirea Bisericii diferite instituţii: case de bătrâni, orfelinate, bolniţe, aziluri, care acordau sprijin celor în nevoi şi suferinţe. Şi astăzi pe lângă unele biserici sunt ridicate cantine, unde cei nevoiaşi au posibilitate de a lua un prânz cald. Trebuie să ştim că, atunci când ajutăm un sărac, darul nostru merge la Hristos, adevăr pe care îl vedem în Evanghelia din Duminica lăsatului sec de carne. Suntem îndemnaţi să nu fim indiferenţi faţă de cei în necazuri, să le întindem mâna şi să-i ajutăm”. „Să avem grijă de semenul nostru. Când facem bine, îl imităm pe Dumnezeu, care este Bun şi Iubitor de oameni”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea părintelui Sergiu, care, acum doi ani, a înfiinţat comunitatea Mitropoliei Basarabiei în satul Peresecina. PS Antonie, între altele, a spus: „Părintele Sergiu este un preot misionar, care a făcut mult pentru a consolida, aici, o comunitate. Ştiu că-l iubiţi. Asemenea slujitori sunt respectaţi, iubiţi şi căutaţi. Cel care a trecut pragul acestei bisericuţe, nu a mai mers în altă parte. Să va ajute Bunul Dumnezeu, părinte Sergiu, să răspândiţi lumină şi adevăr, care lipsesc mult în acest spaţiu”.

Părintele Sergiu a mulţumit pentru vizită, binecuvântare arhierească şi susţinere, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Fiecare creştin a primit din parte PS Antonie câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului şi a gustat apă de la râul Iordan, de la fântâna Maicii Domnului din Nazaret şi de la Fântâna lui Iacov (Fântâna samarinencei), adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img