Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, în perioada 13-16 iulie 2016, se organizează tabăra spirituală pentru tineri „TREPTE SPRE LUMINĂ”, având genericul: „Frumosul va salva lumea. Cine va salva frumosul?”. Tabăra are loc la mănăstirea „Sfinții Mucenici Adrian și Natalia”, din localitatea Costuleni (Ungheni), unde sâmbătă, 16 iulie, Preasfinția Sa Antonie de Orhei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va săvârși Sfânta Liturghie, dimpreună cu preoții prezenți și numeroșii tineri adunați din întregul cuprins al Mitropoliei Basarabiei.
Urmăriți live text-ul pentru a fi la curent cu activitățile din tabără.
Vineri, 15 iulie, a treia zi de tabără
19:09 Un moment emoționant a reprezentat despărțirea de preoții și tinerii de la Iași, care ne-au îndrumat și ne-au fost alături la toate evenimentele taberei. Înainte de a pleca, ne-au oferit în dar un buchet de cântece patriotice și spirituale, încununate cu un imn deosebit, compus în cadrul sesiunii de formare. Cuvintele de încurajare, bucuria de care ne-a molipsit, vor rămâne cu siguranță motivații pentru tabăra din anul viitor. Acum suntem în așteptarea unui eveniment deosebit – focul de tabără, care ne va încîlzi și mai tare amintirile despre TREPTE SPRE LUMINĂ.
11:45 Cea de-a IV-a sesiune a taberei este una a creațiilor literare.Tinerii s-au întrecut în arta cuvintelor alcătuind fiecare grup câte un eseu și un imn dedicat frumosului. Așteptăm cu nerăbdare să le auzim creațiile!
08:25 Zi frumoasă de vară, începută cu Rugăciunea de dimineață. Mulți dintre tineri, înainte de a lua micul dejun, își povestesc impresiile conferinței și a filmului vizionat până târziu în noapte. Chiar dacă s-au trezit la ora șapte, nu dau semne de oboseală sau somnolență. Aerul curat, peisajul mirific și activitățile preconizate de către organizatori le oferă bucurii ce alungă somnul și lenevia.
Joi, 14 iulie, a doua zi de tabără
21:45 Sfârșitul unei zile pline de emoții și recreere spirituală. Însă nu pentru toți, după Rugăciunea de seară, rostită în comun, cei mai îndrăzneți luptători cu somnul, privesc un minunat film artistic indian numit „Trei idioți”. Nu, nu este vorba despre niște oameni lipsiți de inteligență, ba dimpotrivă: trei oameni pozitivi, prietenoși și plini de lumină, angrenați în căutarea frumosului, precum și cei prezenți la Tabăra „Trepte spre lumină”. Până la urmă ne convingem din ce în ce mai mult că în zilele de azi, cei ce înfăptuiesc binele, își iubesc aproapele și caută să devină frumoși la suflet mai mult decât la chip, sunt priviți de ceilalți ca niște „ciudați” sau chiar „idioți”. Ei bine, noi ne-am hotărât: noi căutăm mântuirea și asta este mai presus de orice! Noapte bună! Înger de pază!
21:00 În căutarea frumosului am fost ajutați de Preacuviosul Părinte Protosinghel Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a ținut o frumoasă conferință în fața celor două sute de participanți la tabără. Din discuția prietenoasă pe care a purtat-o Părintele cu tinerii am desprins multe răspunsuri la frământările sufletești ce ne împresoară pe fiecare dintre noi, dar și câteva gânduri ce reprezintă frumosul: „Frumosul înseamnă armonie… În artă culorile armonizate ne arată o pictură frumoasă, la fel ca în arhitectură nişte forme armonizate nasc o creație arhitectonică frumoasă. Urîtul este dezarmonie, întuneric, dezbinare, ia frumosul este unitate. Omul care se uneşte cu Dumnezeu se transfigurează, chipul lui se luminează. Dumnezeu îi dăruieşte din lumina sa, îl face mai puternic”.
15:18 În cea de-a doua sesiune de formare spirituală toate cele 12 grupuri de tineri, conduse de către moderatori-preoți, au avut a răspunde la mai multe întrebări legate de tema centrală a întrunirii: frumosul. Cine este pentru noi cel mai frumos om şi de ce? Ne considerăm cu adevărat frumoși? Sensul acestor întrebări ține, evident, și de cultivarea în rândul tinerilor a valorilor spirituale autentice, pe care, cu deosebită atenție le promovează Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin declararea anului 2016 ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.
13:40 Toată lumea merge la prânz. După o zi plină de activități: jocuri sportive, în echipă, de strategie şi ateliere de muzică, dans şi arta vorbirii – participanții merg să prindă puteri pentru activitățile ce vor urma.
12:50 Unii preoți se implică în calitate de moderatori, alții ca suporteri.
12:10 Încep atelierele de creație și dezvoltare. Fiecare atelier are tematica sa, printre care: atelier cu iubitorii de muzică, jocuri de interacțiune, oratorie, etc.
11:20 Preoții realizează o introducere în tema „Frumosul va salva lumea. Cine va salva frumosul?”. Acest subiect urmează a fi abordat în cadrul unei dezbateri cu toți participanții.
8:40 Fiecare preot este responsabil de un grup de tineri. În funcție de vârstă, tinerii sunt repartizați în 12 grupe a câte 17 tineri.
7:45 Rugăciunea de dimineață adună toți participanții pentru a mulțumi Domnului pentru noaptea care a trecut fără de primejdii şi cer Binecuvântarea pentru toată ziua.
6:00 „Bună dimineața” răsună de la un cort la altul. Aerul curat şi cântul păsărilor din sânul naturii au trezit participanții cu o oră mai devreme decât era programat.
Miercuri, 13 iulie, prima zi de tabără
23:00 După rugăciunea de seară, este anunțată stingerea şi fiecare se îndreaptă spre cort. Noapte bună!
22:10 Începe prezentarea parohiilor venite la tabără. Fiecare grup de tineri îşi prezintă localitățile de unde vin evidențiind locurile frumoase şi menționând istorii despre apariția fiecărei localități.
21:40 Rugăciunea ce binecuvântează întreaga adunare a început deja. Opt tineri, împreună cu preoții, dau citire Sfintei Rugăciuni.
19:30 Toată lumea este deja înfometată. Are loc mobilizarea pentru a merge la cină.
18:13 Jocuri de badminton, volei şi revederi călduroase ale participanților.
15:11 Primii participanți la tabără au sosit și trec înregistrarea. Fiecare participant primește un ecuson și un set de rugăciuni de care va avea nevoie pe tot parcursul taberei. Grupurile de tineri sunt însoțite de preoții din parohiile din localitatea de unde vin.