Ultimele știri

Comunitatea „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” din Negreşti, Străşeni, şi-a serbat primul hram

La 12 iulie 2016, ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Negreşti, raionul Străşeni (preot paroh Protoiereu Mitrofor Petru Mâţu). 

Slujba a fost oficiată sub cerul liber, dat fiind faptul că pereţii noului locaş au fost înălţaţi până la centura de sus. Până la finisarea sfântului locaş, sfintele slujbe sunt temporar oficiate într-un vagon.

Cu binecuvântarea PS Antonie, PC preot Liviu Vasile Lupu, preot la parohia Gherăieşti, judeţul Roman (România) a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat rolul apostolilor în răspândirea creştinismului, vorbind şi despre activitatea misionară a sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

După înconjurarea tradiţională de hram a sfântului locaş, a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh şi comunităţii pe care o păstoreşte.

Preasfinţitul Antonie a apreciat osteneala părintelui Petru care, cu multă jertfă înalţă un sfânt locaş.

Ierarhul i-a dăruit părintelui Petru un set de cărţi pentru biblioteca parohială, iar fiecărui creştin – iconiţe cu chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Câţiva creştini au fost gratificaţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu distincţii de vrednicie.

La Sfânta Slujbă a fost prezent şi PC preot Mihail Popa, paroh la parohia Bicaz oraş II, judeţul Noul Nemţ (România).

Părintelui Petru a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi la invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul creştinilor din Negreşti şi cu alte ocazii.

Comunitatea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Negreşti, raionul Străşeni  a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei la 17 august 2015. Prin decret mitropolitan păstor al comunităţii a desemnat părintele Protoiereu Mitrofor Petru Mâţu. Prima Sfântă Liturghie a fost în ziua de 14 octombrie, ziua când creştinii, care ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc Acoperemântul Maicii Domnului. PS Antonie a mai oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii din Negreşti în ziua de 25 octombrie 2015

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img