Mitropolia Basarabiei organizează, în perioada 18-21 iulie, cea de-a doua ediție a taberei spirituale Trepte spre lumină. În acest an, activitatea se desfășoară sub genericul „Cetatea prieteniei” și întrunește peste 230 de participanți. Vă invităm să descoperiți cum s-a desfășurat cea de-a doua zi de tabără.
„Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane.”
În mijloc de pădure, la Mănăstirea “Sfinții Mucenici Adrian și Natalia” din s. Costuleni r-nul Ungheni, a doua zi de tabără a început, sub sunetul clopotelor, cu tradiționala rugăciune de dimineață. Rugăciunea aduce binecuvântarea lui Dumnezeu pentru o nouă zi a cărui program se anunțase plin de activități care scot în evidență importanța prieteniei în zilele noastre.
În poiana Prieteniei, denumire aleasă și în conformitate cu genericul taberei, tinerii au fost implicați într-o activitate de cunoaștere în care fiecare grup de tineri din parohii a avut ocazia să se prezinte. Fiecare grup a venit cu o lozincă și îndemnuri care-i reprezintă, precum: „Să uităm de nepăsare”, „Dacă vrem noi o schimbare”, „Sperăm în ziua de mâine/Și credem în tine”, „Zâmbește, iubește și mai bine/Fii voluntar ca mine!”.
Cei peste 200 de tineri și 15 preoți au fost implicați în activități de cunoaștere și sesiuni spirituale, dar și jocuri energice. Activitățile pregătite de echipa de organizatori au drept scop apropierea tinerilor de Dumnezeu, dezvoltarea capacităților strategice și a celor de lucru în grup. În total, la tabără sunt 15 grupuri de tineri cu vârsta de la 7 la 18 ani. Activitățile sportive combinate cu atelierele de creație sporesc spiritul competitiv și pun în valoare capacitățile fiecărui tânăr.
Părintele Nicolae Creţu, coordonatorul grupului de tineri din parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău: „Observ o atmosferă plină de entuziasm atât din partea preoților, cât și a tinerilor. Tabăra Spirituală este o îmbinare reușită între valorile bisericești și cele umane. Tinerii care ajung la tabără se modelează, devin mai prietenoși și au ocazia de a acumula noi experiențe, noi învățături propovăduite de preoți care le vor fi de mare ajutor și sprijin în viața personală. Aici au posibilitatea să comunice cu alți preoți și se pot bucura de experiența acestora și își pot lărgi orizonturile. Deznodământul taberei este că preoții împreună cu tinerii pot forma o unitate, Biserica devenind vie prin tinerii activi care devin în timp mai apropiați de Credință. Am observat că tabăra lasă amprentă și ne demonstrează că se pot crea punți de legătură, schimba mentalități, distruge ziduri ale indiferenței și ne poate apropia de Hristos.
Tabăra mai este și o evadare în plină perioadă de consumism modern unde se pun bazele unei platforme care ajută să descoperim căile de comunicare dintre Dumnezei și tinerii din zilele noastre. Toate acestea se încununează cu îmbrățișări prietenoase și speranțe la noi revederi”.
În prima zi de tabără, a avut loc sesiunea spirituală „Întreabă tânărul” în cadrul căreia a fost dezbătută tema Prieteniei. Astfel, tinerii au avut ocazia să-și expună părerea cu referire la ce înseamnă prietenia pentru ei și cum generația de astăzi percepe și trăiește această valoare.
Una din tinerele prezente anul acesta în tabără este și Emilia Enachi (15 ani) de la Sadova care și- a împărtășit cu noi părerile despre tabără de anul trecut și ne-a vorbit despre cum vede tabăra de anul acesta: „Tabăra spirituală de anul trecut unde am discutata despre „Frumosul va salva lumea, cine va salva frumosul?” a fost pentru noi începtul unei noi experiențe, tabăra ce ne-a unit pe 200 de tineri pentru a ne descoperi și pentru a cunoaște noi oameni. Posibilitatea de a ne valorifica timpul, zidindu-ne din interior bunătatea și credința. Ediția a II-a a taberei „Trepte spre lumină” ne provoacă să trăim o experiență bazată pe vechiul principiu- „Suntem aici să ne apropiem unul de altul și de Dumnezeu”.
Seara a culminat cu un foc de tabără și o proiecție de film despre Prietenie.
Amintim că Tabăra Spirituală se află la cea de-a doua ediție și se desfășoară sub genericul „Cetatea Prieteniei”. Prima ediție a avut loc în 2016 și a întrunit circa 250 de participanți.