Duminică, 16 iulie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului şi Acoperemântul Maicii Domnului” de pe Movila Măgurii (stareţ – PCuv. ierodiacon Vlasie Sandu).
PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la pericopa evanghelică din duminica a VI-a după Rusalii. Referindu-se la cuvintele din Sfânta Evanghelie „Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: îndrăzneşte fiule, ţi se iartă păcatele tale”, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem aici cât de mult ne poate ajuta credinţa aproapelui. Ne poate aduce, chiar, vindecarea când trecem printr-o boală. Înţelegem de aici că şi noi avem datoria să ne rugăm pentru semenii noştri când aceştia trec prin boală. Rugăciunea pentru aproapele ajută pe semen şi aduce lumină în sufletul nostru. Rugăciunea pentru semenul nostru este un bine spiritual. Iar când facem binele, spiritual sau material, sufletul nostru se umple de lumină. Rugăciunea pentru aproapele este o binecuvântare şi pentru noi şi pentru cel care ne rugăm”. „Dumnezeu ne vrea pe toţi buni şi uniţi prin rugăciune”, a spus PS Antonie.
PS Antonie a dăruit tuturor creştinilor prezenţi la slujbă iconiţe cu chipul Înălţarii Domnului, îndemnându-i să se roage Mântuitorului, Preasfintei Fecioare şi sfinţilor pentru ajutor şi mântuirea sufletului.
PS Antonie a mulţumit părintelui Vlasie pentru jertfa cu care, de ani de zile, osteneşte pentru amenajarea unui spaţiu de rugăciune pe Movila Măgurii.
Preacuviosul părinte ierodiacon Vlasie a mulţumit slujitorilor şi Preasfinţitului Antonie pentru faptul că au venit şi s-au rugat împreună, menţionând că şi cea de-a două slujbă arhierească oficiată de PS Antonie pe Movila Măgura va aduce binecuvântare, pace şi spor în lucrările de construcţie a bisericii de pe această înălţime sfinţită de rugăciunile înaintaşilor noştri.
Apoi soborul de slujitori ai Mitropoliei Basarabiei a urcat pe Movilă, unde a oficiat slujba de sfinţire a crucii, care a suferit lucrări de reparaţie în ultimul timp. PS Antonie le-a vorbit celor prezenţi despre tradiţia de a ridica răstigniri şi cruci la români şi mesajul spiritual al unei răstignirii pentru cei care o privesc sau trec pe alături.
În preajma Movilei al treilea an consecutiv Primăria comunii Negurenii Vechi (primar Ion Rabacu) a organizat Festivalul satului moldovenesc sub genericul: „În ospeţie la Movila Măgura”. Manifestarea culturală îşi propune să promoveze şi să încurajeze dezvoltarea potenţialului turistic din zona Movila Măgurii. La Festival participă satele, din raioanele Ungheni şi Făleşti, învecinate cu Movila Măgurii. Organizatorii în felul acesta doresc să promoveze tradiţiile şi obiceiurile din zonă prin intermediului artei, mâncării, dansului şi cântecului. Oaspeţii au avut parte de concursuri, spectacole dar şi expoziţii, de unde au putut achiziţiona lucrări confecţionate de meşterii autohtoni.
PS Antonie a avut un cuvânt şi către participanţii la Festival, după care a vizitat expoziţiile şi a discutat cu meşterii populari, gospodinele, care au expus bucate tradiţionale şi tinerii participanţi la Festival. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei s-a interesat în ce măsură tinerii de astăzi sunt receptivi la necesitatea păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, evidenţiind importanţa păstrării tezaurului naţional pentru supravieţuirea neamului românesc în istorie.
Mănăstirea „Înălţarea Domnului şi Acoperemântul Maicii Domnului” de pe Movila Măgurii este aşezată într-un loc retras, o adevărată pustie, un spaţiu destinat rugăciunii. Conform tradiţiei pe această movilă a fost aşezată o cruce chiar de Dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt în anul 1486, ca mărturie că aceste ţinuturi sunt locuite de creştini ortodocşi. A fost ridicată şi o biserică de lemn. Tot aici s-a aflat un punct de observaţie de unde se transmitea semnalele de alarmă când ţara era invadată de trupe străine. Altitudinea absolută a Movilei Măgurii este de 388,8 m şi constituie cea dea doua înălţime după dealul Bălăneşti (429,5 m) din Basarabia. Denumirea Movilei provine de la satul din apropiere Măgura, unde, din porunca Sfântului Ştefan cel Mare, în 1503 începe construcţia unei biserici de piatră. Sfântul locaş nu a mai fost ridicat, iar în timp această construcţie s-a demolat.
În anul 1936, vrednicul de pomenire Mitropolitul Basarabiei Gurie Grosu dă binecuvântare pentru ca pe Movila Măgurii instalată o cruce, iar în preajma ei să fie ridicată o mănăstire. Crucea însă a fost dărâmată de sovietici, din cauza unei inscripţii la adresa cotropitorilor veniţi în anul 1944 pe aceste meleaguri. În anul 2000 crucea a fost renovată. Din ziua de 25 februarie, anul 2002 în acest loc retras şi plin de linişte sfântă vieţuieşte ierodiaconul Vlasie Sandu, numit pusnicul de pe Movila Măgurii. Părintele Vlasie, cu studii la Institutul Unional de Cinematografie de la Moscova, unde a studiat arta cinematografică, fiind chemat de liniştea rugăciunii şi împreună-petrecere cu Dumnezeu a decis să se retragă în acest loc binecuvântat.
Mănăstirea este ajutată după posibilitate de preoţii şi credincioşii din împrejurime. Un ajutor considerabil a fost oferit de părintele Petru Polişciuc, slujitor la biserica din satul Coşeni, raionul Ungheni. Sfinţia sa a donat o mare parte din materiale de construcție pentru a înălţa un sfânt locaş în acest loc binecuvântat.
PS Antonie a mai fost pe Movila Măgurii în data de 31 august 2016, de Ziua Limbii Române, când a şi fost oficiată prima slujbă arhierească în acest spaţiu încărcat de istorie.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei