Miercuri, 12 iulie 2017, ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Ierarh Varlaam” din Orhei (preot paroh – Iurie Onofrei).
După Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi la rolul apostolilor în răspândirea credinţei creştine. Între altele, PS Antonie a spus: „Apostolii au dus credinţa creştină în toate părţile pământului. Îndurând prigoane, umilinţe şi în cel din urmă chiar şi moartea ei au propovăduit Lumina lui Hristos, risipind întunericul păgân al multor popoare. Sfinţii Apostoli sunt modele de trăire şi de răspândire a Evangheliei. De la ei învăţăm cum să apărăm şi să propovăduim cuvântul lui Dumnezeu – hotărât, convingător şi fără teamă. Când suntem cu Dumnezeu suntem puternici”. „Învăţăm de la Apostoli să fim şi noi apostoli cu cei de lângă noi, invitându-i să vină mai des la sfânta biserică, ajutându-i să se apropie de credinţa adevărată şi în felul acesta să moştenească viaţa veşnică. E cel mai mare bine pe care putem să-l facem semenilor noştri – să-i ajutăm să descopere pe Hristos, Lumina lumii”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Iurie care s-a dovedit a fi un păstor harnic şi un misionar jerfelnic pentru propovăduirea adevărului evanghelic şi adevărului despre neamul românesc. PS Antonie, între altele, a spus: „Cu multă jertfă părintele Iurie păstoreşte, din 2010, aici la Orhei. S-a confruntat cu multe greutăţi. A avut de înfruntat şi atitudinea ostilă a celor din Patriarhie Rusă, care, în neştiinţa lor, cred că acest teritoriu trebuie să fie în jurisdicţia acestei Biserici, dar părintele nu s-a descurajat, a continuat demersurile şi iată cu ajutorul lui Dumnezeu a început lucrările de construcţie. Aţi fost nevoiţi să vă schimbaţi şi locaţia, să treceţi în acest spaţiu mai mic. Dar e mare Dumnezeu. Într-o bună zi o să vă rugaţi într-o biserică mai spaţioasă. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi a Sfântului Ierarh Varlaam o să reuşiţi. Doamne ajută”.
PS Antonie a dăruit tuturor creştinilor iconiţe cu chipul Maicii Domnului, îndemnându-i să se roage Preasfintei Fecioare, care este grabnică ajutătoare celor care i se roagă cu credinţă.
Părintele Iurie i-a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi i-a vorbit despre eforturile pe care le depune pentru a ridica un nou locaş sfânt la Orhei. PS Antonie, însoţit de părintele paroh, a mers la terenul unde va fi înălţată biserică şi a luat cunoştinţă de lucrările care au fost efectuate până în prezent.
La plecare, mai mulţi creştini au dorit să-şi spună păsul PS Antonie, pe care Preasfinţia Sa i-a ascultat cu multă dragoste.
Parohia „Sfântul Ierarh Varlaam” din Orhei a fost înregistrată la Ministrul Justiţiei în anul 2007 la iniţiativa unui grup de credincioşi fideli ai Mitropoliei Basarabiei. Iniţial comunitatea s-a rugat într-un paraclis amenajat într-un magazin de pe strada Unirii din oraşul Orhei, de unde, dat fiind faptul că nu le-a fost prelungit contractul, în preajma Sfintelor Paşti din anul 2014, au fost nevoiţi să se mute într-un alt local de pe aceiaşi stradă. Comunitatea a fost vizitată de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor în data de 27 februarie 2011. PS Antonie a oficiat prima Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Varlaam” din Orhei în ziua de 25 ianuarie 2015.
Comunitate din Orhei este unica parohie în R. Moldova care îl are ca patron spiritual pe Sfântul Ierarh Varlaam.
Sfântul Ierarh Varlaam a fost Mitropolit al Ţării Moldovei între 1632 şi 1653. Vrednicul Mitropolit Varlaam al Moldovei era preţuit atât în ţară, cât şi în afara ei. Astfel, pentru evlavia şi înţelepciunea sa, Mitropolitul Varlaam s-a numărat, în anul 1639, între cei trei candidaţi propuşi pentru ocuparea scaunului de Patriarh ecumenic al Constantinopolului. Este autorul Cazaniei sau Cartea românească de învățătură, a tradus Scara lui Ioan Scărarul etc. şi a ctitorit biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. A fost canonizat pe data de 12 februarie 2007, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu data de prăznuire la 30 august.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei