Duminică, 28 mai 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din satul Corneşti, raionul Ungheni (stareţ arhimandrit Damaschin Cimbir).
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la rolul Sinoadelor Ecumenice în viaţa Bisericii şi la păstrarea dreptei credinţe ca o necesitate a moştenirii vieţii veşnice. Între altele, PS Antonie a spus: „În cadrul Sinoadelor Ecumenice, Părinţii Bisericii au fixat adevărurile de credinţă şi au combătut învăţăturile greşite. Sinodul I Ecumenic, din anul 325, de la Niceea, a stabilit adevărul despre persoana Mântuitorului. Părinţii, inspiraţi de Duhul Sfânt au spus că Mântuitorul este Dumnezeu adevărat şi om adevărat. Acest adevăr îl păstrează şi-l mărturiseşte Ortodoxia. De ce? Pentru că doar dreapta credinţă ne asigură viaţa veşnică”. „Să păstrăm dreapta credinţă şi să o transmitem generaţiilor în creştere, pentru ca poporul nostru să rămână în lumina Evangheliei, aşa cum au vieţuit strămoşii noştri”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie a apreciat şi de data aceasta dăruirea cu care părintele Damaschin, de ani de zile, osteneşte la amenajarea unui spaţiu de rugăciune într-o veche unitate militară, care la momentul când părintele a venit la Corneşti, reprezenta o clădire devastată.
PS Antonie i-a dăruit părintelui Damaschin o carte cu conţinut duhovnicesc.
Părintele stareţ Damaschin i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l să mai vină la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” şi cu alte ocazii.
În drum spre Chişinău, PS Antonie a vizitat comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni. PS Antonie s-a întâlnit cu o parte din enoriaşii Mitropoliei Basarabiei pe care i-a asigurat că se caută soluţii pentru a continua construcţia la noul locaş.
Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni a aderat la Mitropolia Basarabiei în data de 26 martie 2017. În ziua de 18 aprilie 2017 a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. Conducător al comunităţii, până la numirea unui preot paroh, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor este PC părinte Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni. Sfântul locaş este ridicat pe lotul de pământ dăruit comunităţii de către dna Vera Antoci.
Prima vizită a PS Antonie în Drujba fost în ziua de sâmbătă, 6 mai 2017, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (stil vechi). În acea zi, preotul Veaceslav Budei, fiu duhovnicesc al Patriarhiei Moscovei, împreună cu un grup de însoţitori, au intrat, cu scandal, peste creştinii Mitropoliei Basarabiei, adunaţi în curtea viitoarei biserici şi au tulburat masa festivă, oferită cu multă dragoste de gospodinele din Drujba. Preotul Budei l-a agresat verbal pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei şi a formulat mai multe acuzaţii nefondate la adresa Mitropoliei Basarabiei. Despre acţiunile huliganice ale preotului Budei, membrii comunităţii au sesizat poliţia.
Istoric: Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” a fost înfiinţată, în 2002, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi este amenajată într-o fostă unitate militară, care mai bine de zece ani a stat fără stăpân, după plecarea ostaşilor sovietici, ajungând într-o stare deplorabilă – fără uşi, fără ferestre, cu acoperiş avariat şi fără curent electric. Lucrările de reamenajare au fost coordonate de părintele stareţ Damaschin Cimbir, astfel reuşind, fiind sprijinit de creştinii din împrejurimi, să transforme fosta unitate militară în loc de rugăciune pentru monahi şi creştini. În ziua de 2 noiembrie 2003 a fost săvârşită slujba de sfinţire a locaşului şi oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei