Mitropolia Basarabiei condamnă public şi hotărât modul violent al aşa-zisei Mitropolii a Chişinăului şi a ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) de a se interfera în viaţa comunităţilor ortodoxe locale.
Mitropolia Basarabiei anunţă cu îngrijorare că în ziua de luni, 5 martie 2018, un grup de creştini din satul Dereneu, raionul Călăraşi, fideli ai Patriarhiei Moscovei, susţinuţi de un grup de preoţi ai structurii subordonate Moscovei, printre care preotul Vadim Corostinschi, secretar al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni (Patriarhia Moscovei), preotul Grigore Dodon, protopop de Călpraşi (Patriarhia Moscovei), arhimandritul Spiridon Marin, stareţ al mănăstirii Hârbovăţ, arhimandritul Chiril Brăguţă, stareţ al Mănăstirii Hârjauca, Călăraşi, preotul Alexandru Popa (oprit de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de a sluji cele sfinte pentru neascultare şi nepomenirea ierarhului) şi alţii şi au spart uşa pălămăriei bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu (preot paroh Florin Marin), acaparând în mod abuziv sfântul locaş.
Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călăraşi, împreună cu părintele paroh Florin Marin, a aderat în libertate la Mitropolia Basarabiei în luna august 2017, în conformitate cu legile Republicii Moldova. Un dosar, intentat de structura locală a Patriarhiei Moscovei, se află pe rolul instanţelor judecătoreşti. Dreptul comunităţilor religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicţiei lor canonice este unul prevăzut expres şi garantat de legile Republicii Moldova.
Fapta dezonorantă a slujitorilor Patriarhiei Moscovei vine în momentul în care instanţa de judecată nu a emis o hotărâre definitivă în dosarul intentat de acelaşi grup de persoane din Dereneu împotriva preotului paroh Florin Marin şi împotriva comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din Dereneu, pe motivul aderării preotului şi a parohiei la Mitropolia Basarabiei.
Mitropolia Basarabiei le aminteşte mitropolitului Vladimir Cantarean, membru al sinodului permanent de la Moscova, şi supuşilor săi că suntem în Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti şi că asemenea fapte de tulburare (fără a avea o hotărâre judecătorească) nu sunt conforme cu statutul de slujitor al lui Dumnezeu şi sunt contraproductive pentru Ortodoxia din Republica Moldova.
Mitropolia Basarabiei constată de asemenea că binecuvântarea dată de mitropolitul Vladimir pentru acapararea samavolnică a unui sfânt locaş al Mitropoliei Basarabiei este în totală contradicţie cu dorinţa afişată public de a stabili un dialog constructiv cu Mitropolia istorică a Basarabiei.
Totodată Mitropolia Basarabiei face apel către Ambasada României la Chişinău, delegaţia Uniunii Europene, corpul diplomatic străin acreditat în Republica Moldova, precum şi către reprezentanţii organismelor internaţionale de la Chişinău, să monitorizeze atent abuzurile comise contra Mitropoliei Basarabiei de către aşa-zisa Mitropolie a Chişinăului şi a ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) şi să intervină prompt, conform uzanţelor, pentru a curma orice abuz şi nedreptate.
Mitropolia Basarabiei atrage, de asemenea, atenţia Statului român, că o parte dintre agresorii violenţi care au atacat parohia Dereneu sunt persoane care deţin cetăţenia română şi au depus jurământ de credinţă faţă de România şi poporul român.
Mitropolia Basarabiei consideră că cei care comit acţiuni antiromâneşti, denigrând poporul român şi atacând Mitropolia istorică a Basarabiei, sunt călcători de jurământ cu paşapoarte româneşti în buzunar.
Totodată, Mitropolia Basarabiei face apel către autorităţile Republicii Moldova să se autosesizeze asupra actelor de imixtiune şi violenţă sesizate mai sus, acţionând în consecinţă conform legilor ţării şi în acord cu Hotărârea CEDO din 13 decembrie 2001 în speţă ”Mitropolia Basarabiei şi alţii versus Moldova” în care statul Republica Moldova a avut statut de pârât perdant, iar structura Patriarhiei Moscovei din Republica Moldova statut de parte terţă perdantă.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei