În această duminică, a VI-a după Paști a Orbului din naștere, Înaltpreasfințitul Petru, Arhierpiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor a săvârșit Taina Sfintei Liturghii la Paraclisul Mitropolitan. La slujbă au participat și un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa, a evidențiat mai multe aspecte ale Cuvântului Evangheliei de astăzi (Ioan 9, 1-39).
Iisus Hristos, înconjurat de mulțime multă, trecea printr-o localitate, iar pe marginea drumului era un orb din naștere care cerșea. Totul a pornit de la o întrebare pe care au pus-o ucenicii lui Iisus. Învăţătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? Iisus a răspuns: Nici acesta n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Și fără ca orbul să-I ceară să-l vindece Iisus a scuipat în țărână, a făcut tină, a uns ochii orbului și i-a spus: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului. Acela L-a ascultat, a mers de s-a spălat și îndată i s-au deschis ochii și a văzut lumina pe care nu o mai vazuseră niciodată. Se întoarce la locul unde cerșea, iar cei ce l-au văzut s-au minunat și se îndoiau dacă este el sau altcineva care îi seamănă pentru că asemenea minune nu se mai auziseră niciodată.
Vestea a ajuns fulgerător la urechile cărturarilor și fariseilor, aceștia căutând să se convingă cu ochii lor, îl aduc și încep să-l iscodească. Orbul care acum vedea nu știa decât un singur lucru că era orb iar acum vede și această minune a fost făcută de Iisus. Unii dintre farisei spuneau: Acest Om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta. Iar alţii ziceau: Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Şi s-a pornit dezbinare între ei. Astfel iudeii nu au crezut și au chemat pe părinții lui zicând: Acesta este fiul vostru, despre care ziceţi că s-a născut orb? Deci cum vede el acum? Au răspuns, însă, părinţii lui şi au zis: Știm că acesta este fiul nostru şi că s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu ştim; sau Cine i-a deschis ochii lui, noi nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă; va vorbi singur despre sine.
Așadar fariseii îl alungă pe omul care fusese orb pentru că Îl mărturisiseră pe Hristos, cel care îl vindecase. Și auzind Iisus că a fost alungat, i-a ieșit în cale și l-a întrebat: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns şi a zis: Dar cine este, Doamne, ca să cred în El? Și a zis Iisus: L-ai și văzut! Cel ce vorbeşte cu tine, Acela este. Iar el a grăit: Cred, Doamne! şi s-a închinat Lui.
În frumoasa tâlcuire pe care a oferit-o Înalpresfințitul Petru, evidențiază faptul că în momentul minunii săvârșite de Iisus Hristos, orbului, pe lângă ochii trupești, i s-au deschis ochii minții și a sufletului și a început să-L mărturisească pe Iisus în fața fariseilor fără să-L cunoască. S-a făcut mărturisitor simțind Dumnezeirea în inima sa. În clipa când orbul L-a văzut pe Iisus cu ochii fizici, nu era pentru prima dată, Îl vazuse și simțise mai înainte cu ochii sufletului.
Avem printre noi mulți oameni care pretind că văd, dar în realitate sunt orbi, așa și atunci, căci și Iisus i-a făcut pe farisei orbi care văd, dar în același timp nu văd, iar aceasta datorită faptului că adevărul se descoperă din interior. (IPS Petru)
La sfârșitul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Tudor Vacarciuc, student în anul al IV-lea la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, a ținut o cuvântare a pericopei Evangheliei de astăzi în fața credincioșilor cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.