Zi de sărbătoare în parohia Drujba, Protopopiatul Ungheni

8 Iulie 2021

Miercuri, 7 iulie 2021, atunci când este Prăznuită Nașterea Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul, toată suflarea parohiei "Sf. M. Mc. Gheorghe" din localitatea Drujba, Raionul Ungheni, în frunte cu Preacucernicului Părinte Paroh Iulian Gâscă, au avut binecuvântarea de a fi cercetați de un ales sobor de slujitori de pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, prin purtarea de grijă și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Petru, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au participat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ștefan Gușă, starețul Mănăstirii Movila lui Burcel, Preacuviosul Părinte Ieromonah Macarie, slujitor al Mănăstirii Cetățuia, Preacucernicul Părinte Narcis Rășcanu, secretar al Protopopiatului Iași III, Preacucernicul Părinte Cătălin Urserescu, Paroh al Parohiei "Pogorârea Sfântului Duh" Valea Lupului, Preacucernicul Părinte Vasile Alcaz, Protopop al Protopopiatului Ungheni, Preacucernicul Părinte Dănuț Chirilă, Inspector al Protopopiatului Ungheni, Preacucernicul Părinte Serghei Mereacre, paroh al Parohiei Cornova și Preacucernicul Părinte Gabriel Andrei Gherasă, Consilier Mitropolitan pentru Proiecte și Patrimoniu Bisericesc, delegatul Inaltpreasfintiei Sale la acest eveniment.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia numeroși credincioși din parohie s-au împărtășit cu Sfintele Taine, Părintele Arhimandrit Ștefan a rostit un frumos cuvânt de învățătură, în care a amintit că această sărbătoare, ce amintește de minunata zămislire a celui ce a pregătit calea Domnului, este dovada faptului că niciodată nădejdea nestrămutată in purtarea de grijă a Lui Dumnezeu nu este rușinată, amintind "pe de o parte, știut este că în acele timpuri, lipsa binecuvântării unui copil in familie era privită ca o mare ocară, o pedeapsă a Lui Dumnezeu. Totodată, Zaharia se pendula între credința în iconomia divină și tăgadă, văzându-și căruntețea, devenind apoi dovada că din părinți rugători și drepți înaintea Domnului se nasc prunci aleși. In același timp, este o mare bucurie pentru mine să pot vedea și râvna părintelui Iulian, care asemenea lui Zaharia, nu a deznădăjduit in lucrarea sa ci a stăruit, apropiindu-se acum de Sfințirea acestui deosebit locaș".

Slujirea in sobor a fost prilejuită și de înfrățirea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Teofan,a parohiilor Drujba și Holm, cea din urmă păstorită chiar de Părintele secretar Narcis Râșcanu, care a și susținut, cu acest prilej, o educativă cateheză pentru creștinii parohiei, în care a prezentat pe înțeles importanța și simbolismul acestei sărbători, menționând că "Nașterea Sfântului Proorc Ioan este, pe de-o parte, o răsplată a răbdării lui Zaharia și Elisabeta, iar pe de alta, începutul împlinirii unei făgăduințe făcute întregii umanități".

În final, Părintele Consilier Gabriel Andrei Gherasă a transmis mesajul de binecuvântare al chiriarhului Arhiepiscopiei Chișinăului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Petru, mulțumind, pe de o parte Înaltpreasfințitului Teofan pentru binecuvântarea oferită înfăptuirii acestei frumoase activități, Preacucernicului Părinte Protopop Roșu Mihail care a devenit ambasadorul Mitropoliei Basarabiei în Protopopiatul Iași III, încurajând apoi ca astfel de acțiuni să devină o frumoasă tradiție și nu un episod singular.

După mulțumirile adresate de Părintele Iulian Gâscă, păstorul comunității euharistice din Drujba, care și-a manifestat recunoștința pentru parcursul plin de binecuvântare al acestei zile, delegația din Arhiepiscopia Iașilor și Episcopia Husilor a vizitat și alte parohii din cadrul Protopopiatului Ungheni, bucurându-se de comuniunea cu jertfelnicii slujitori ai acestei protoierii.

Share