În Duminica a IV-a din Sfântul și Marele Post, numită și Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica de iarnă a Parohiei „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din municipiul Ungheni.
Comunitatea parohială, păstorită cu râvnă și jertfelnicie de către Părintele Protoiereu Gabriel-Andrei Gherasă, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Chișinăului, l-a întâmpinat cu bucurie și evlavie pe ierarhul lor, purtând în mâini florile recunoștinței și ale dragostei, ca semn al comuniunii și prețuirii pentru toate vizitele, rugăciunile și sprijinul arătat de-a lungul anilor.
Slujba arhierească a fost prilejuită de mai multe momente aniversare cu rezonanță duhovnicească și pastorală: împlinirea a șapte ani de slujire preoțească a Părintelui Gabriel, trei ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii mari a parohiei, precum și comemorarea a 56 de ani de la tunderea în monahism a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, eveniment petrecut la 29 martie 1969, prin mâna Mitropolitului Serghie Petrov al Odessei și Hersonului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite cu aleasă solemnitate de către Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, dirijată de maestrul Mihai Gandraman, care a înălțat rugăciunea către cer într-o atmosferă de adâncă trăire duhovnicească.
În cuvântul său de învățătură, Mitropolitul Petru al Basarabiei a vorbit despre Sfântul Ioan Scărarul și urcușul duhovnicesc, despre lupta cu păcatul, despre căderi și ridicări, amintind că viața creștină este o scară neîntreruptă spre Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa a remarcat cu bucurie evoluția și lucrarea acestei tinere parohii, lăudând râvna clerului și dăruirea credincioșilor.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Gabriel-Andrei Gherasă a rostit un cuvânt emoționant de recunoștință, în care a subliniat că această zi este una „prin excelență de recunoștință pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra acestei comunități” și a mărturisit că slujirea sacerdotală, ca urcuș spre desăvârșire, este o lucrare continuă, sprijinită de rugăciune, jertfă și binecuvântare arhierească.
„Mulțumesc Părintelui Mitropolit pentru dragostea cu care m-a primit sub omoforul Înaltpreasfinției Sale, pentru purtarea de grijă, pentru încrederea oferită și pentru pilda vie pe care o dăruiește clerului din Basarabia. Mă rog ca Dumnezeu să-i dăruiască încă mulți ani de păstorire cu pace și lumină”, a spus părintele vicar.
Ca semn al binecuvântării arhierești, toți cei prezenți au primit icoane și cărți de rugăciune oferite cu generozitate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a dovedit în repetate rânduri apropierea și sprijinul față de credincioșii Mitropoliei Basarabiei, respectiv prietenia și dragostea frățească dintre cei doi Mitropoliți români.
Ziua s-a încheiat sub semnul recunoștinței, al comuniunii frățești și al nădejdii că lucrarea începută în Ungheni, pe temelia credinței și a dragostei, va continua să aducă roade binecuvântate în Biserica lui Hristos din stânga Prutului.