Slujbă arhierească oficiată de ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, la parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, localitatea Cornești, raionul Ungheni

16 Ianuarie 2021

Pe data de 14 ianuarie, în ziua Praznicului "Tăierea Împrejur" și a "Sfântului Vasile cel Mare", Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, localitatea Cornești, raionul Ungheni, preot paroh Părintele Adrian Lupu. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta liturghie, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Mitropolit, a oferit părintelui paroh o bederniță, iar Doamnei Primar, Vera Buga, a localității Cornești, Gramata Mitropolitană – ordinul Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru implicarea activă în viața parohiei.

Bedernița constituie un semn distinctiv al arhiereilor, pe care îl pot dobândi uneori și preoții cu merite deosebite. Dreptul de a conferi această distincție îl au numai patriarhii și mitropoliții.

Cuvântul bederniță provine din slavonescul nabedernniki, care înseamnă peste coapsă care desemnează, așadar, modalitatea de a purta această piesă vestimentară suspendată cu un șnur, de-a lungul coapsei drepte, până la nivelul genunchiului, în așa fel ca genunchiul să bată în ea. De aceea, obiectul se mai numește și genunchier. 

Bedernița simbolizează „sabia duhului prin care se ucid vrăjmașii credinței, cei văzuți și cei nevăzuți”, amintind totodată și de biruința lui Iisus asupra morții. Potrivit altor interpretări, epigonatul sau bedernița ar aminti și de șervetul cu care Pilat din Pont s-a șters pe mâini după ce s-a spălat simbolic, rostind cuvintele: „Nevinovat sunt eu de sângele dreptului acestuia.

Share