Joi, 19 decembrie 2024, comunitatea ortodoxă din Anenii Noi a trăit o zi de mare sărbătoare, prilejuită de hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae.” Cu această ocazie binecuvântată, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, aducând mângâiere și bucurie în inimile celor prezenți.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, ÎPS Mitropolit Petru a fost întâmpinat cu căldură de parohul bisericii, Părintele Protopop Victor Bejan, și de mulțimea credincioșilor veniți să participe la această sărbătoare. Din partea Centrului eparhial, printre cei care au slujit alături de Înaltpreasfinția Sa s-au numărat Părintele Constantin Olariu, Secretar Eparhial, și Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan.
De asemenea, la eveniment a fost prezent și Părintele Manuil Dorneanu de la Parohia Pipirig, județul Neamț, din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, însoțit de un grup de credincioși care au adus un strop de tradiție românească prin interpretarea colindelor străvechi.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae,” construită cu sprijinul generos al Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte și prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, a devenit un simbol al unității de credință și de neam. Finalizarea lucrărilor de construcție și înfrumusețarea sfântului locaș au fost posibile și datorită eforturilor comune ale comunității, ca semn al iubirii de Dumnezeu și de aproapele.
Cu binecuvântarea ierarhului, în cuvântul său de învățătură, PC Părinte Constantin Olariu, Secretar Eparhial, a vorbit despre viața pilduitoare a Sfântului Ierarh Nicolae, subliniind virtuțile milosteniei, smereniei și iubirii jertfelnice:
„Sfântul Nicolae este păstorul desăvârșit, care a trăit cuvântul Mântuitorului: «Eu sunt Păstorul cel Bun. Păstorul cel Bun își pune sufletul pentru oi» (Ioan 10, 11). Viața și faptele sale ne inspiră să fim mai aproape de Dumnezeu, să ne iubim aproapele și să răspundem cu milă la nevoile celor din jur.”
La rândul său, Mitropolitul Basarabiei, a adresat clericilor și credincioșilor un cuvânt de mângâiere în care a evidențiat importanța contribuției colective la ridicarea bisericii:
„Fiecare piatră pusă la temelia acestui sfânt locaș este o mărturie a credinței și a dăruirii, care urmează exemplul Sfântului Ierarh Nicolae. Jertfa credincioșilor și a ctitorilor reprezintă un act de iubire pentru Dumnezeu și pentru generațiile viitoare care se vor ruga în acest sfânt lăcaș.”
Momentul festiv a fost încununat de acordarea distincțiilor mitropolitane, în semn de recunoștință pentru implicarea activă în viața comunității. Părintele Protopop Victor Bejan și Părintele Manuil Dorneanu au fost distinși cu Crucea Mitropoliei Basarabiei, iar mai mulți enoriași și ctitori, printre care Doamna Șaripova Svetlana și Domnii Marjar Veaceslav, Jîsdan Vadim și Luculescu Vasile, au primit ordine și diplome de vrednicie.
După încheierea Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Petru a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra acestei parohii. Colindele tradiționale românești, interpretate de credincioșii din Pipirig, județul Neamț, au adus un plus de căldură și emoție acestei zile, întărind legătura frățească dintre cele două parohii românești.
Sărbătoarea de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost un prilej de comuniune și rugăciune, de întărire a legăturilor spirituale dintre credincioși și de reafirmare a valorilor ortodoxiei românești pe pământul Basarabiei. ÎPS Mitropolit Petru a încurajat întreaga comunitate să urmeze exemplul Sfântului Ierarh Nicolae, trăind în iubire, milostenie și unitate, sub ocrotirea blândului făcător de minuni.