Ultimele știri

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul ocrotitorul Paraclisului Mitropolitan din Chișinău

În cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit a ridicat la rangul de Protoiereu, trei preoți din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului: Părintele Consilier Economic Victor Ghimpu, slujitor al Paraclisului Mitropolitan, Părintele Marin Osoianu, Director Executiv al Centrului de Pelerinaj EMAUS și Părintele Consilier (Sector Proiecte și Patrimoniu Bisericesc) Gabriel-Andrei Gherasă, paroh al Parohiei Floreni, cea mai tânără comunitate religioasă din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

 

 

Distincția CRUCEA MITROPOLIEI BASARABIEI, Darul Mitropolitului, a fost oferită de Înaltpreasfinția Sa, la finalul Sfintei Liturghii, părinților Victor Ghimpu și Marin Osoianu, pentru activitatea rodnică în cadrul Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit GRAMATA MITROPOLITANĂ, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Doamnei Elena Staicut.

 

 

 

 

Pentru toți pelerinii, atât din România cât și din Basarabia, care au fost prezenți la hramul Paraclisului Mitropolitan, au fost împărțite pachete cu mâncare, gătite de gospodinele ce se îngrijesc de sfântul lăcaș.

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preacuviosul Părinte Vicar Administrativ, Arhimandrit Justinian  Budescu, Starețul Mănăstirii Pogorârea Sfântului Duh, localitatea Găvănoasa.

 

Fiu al lui Zevedeu și Salomeea, frate al lui Iacov, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan s-a născut în Galileea. De profesie era pescar ca și tatăl său ca și Petru și Andrei.

Înainte de a fi chemat la apostolat, Apostolul Ioan a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. În Evanghelia după Matei (4, 21-22) aflăm că văzuți fiind de Hristos (Ioan și Iacov), îndată au lăsat mrejele și pe tatăl lor și au urmat Învățătorului.

Observăm că Sfântul Ioan era cel mai apropiat Mântuitorului dintre Apostoli. El a fost martor la prima minune săvârșită de Hristos în Cana Galileii (Ioan 2, 1-2), la învierea fiicei lui Iair (Marcu 5, 37), la Schimbarea la Față (Matei 17, 11), în Grădina Ghetsimani (Matei 26, 37). El a fost trimis de Iisus, împreună cu Petru, ca să pregătească Cina cea de Taină (Luca 22, 8) și tot el L-a urmat pe Iisus, alături de Petru, după arestarea Sa la casa Arhiereului, fiind prezentat în Evanghelie ca ucenicul celălalt (Ioan 18, 15-16).

În momentul Răstignirii, Hristos a încredințat-o pe Maica Sa Apostolului Ioan (Ioan 19, 25-27), iar după Înviere a alergat primul la mormânt, neîndrăznind să intre, dar încurajat de Petru, a intrat a văzut și a crezut (Ioan 20, 2-10).

 

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img