Ultimele știri

Sfânta Liturghie arhierească dedicată aniversării celor 30 de ani reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Momentul aniversar a cuprins o serie de activități științifice și un moment de rugăciune. Miercuri, 19 octombrie, a avut loc o conferință dedicată împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, intitulată „Spiritualitatea românească în spațiul basarabean“. Invitații speciali din mediul academic, social și ecleziastic au prezentat lucrări, comunicări și apariții editoriale dedicate unei tematici specifice spiritualității poporului basarabean și istoriei Bisericii Ortodoxe basarabene din perioada țaristă până în prezent, împărtășind în același timp din experiențele care au contribuit la conștientizarea identității de credință și de neam.

Aniversarea a continuat ieri cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei“ din Durlești de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, ­Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, ­Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfințitul Părinte Casian, ­Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte ­Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți; Preasfințitul Părinte Veniamin, ­Episcopul Basarabiei de Sud.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ale pasajului evanghelic rânduit a fi citit în această zi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a citit mesajul de binecuvântare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu acest prilej.

Apoi, șeful Cancelariei Primului Ministru al României, Mircea Abrudan, a citit mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a înmânat o serie de distincții celor care s-au implicat și au spriji­nit de-a lungul timpului Mitropolia Basarabiei.

Articol redactat de: Silviu Dascălu – Ziarul Lumina.
Foto credit: Părintele diacon Ilie Cucu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img