Ultimele știri

Şedinţa anuală a Adunării Naţionale Bisericeşti la Palatul Patriarhiei din București

  În ziua Miercuri, 12 februarie 2020, ÎnaltPreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a participat, dimpreună cu Preasfințiții episcopi eparhioți ai Mitropoliei Basarabiei (PS Antonie de Bălți și PS Veniamin al Basarabiei de Sud) și membrii aleși, preoți și mireni, la Şedinţa Adunării Naţionale Bisericeşti, care a avut loc în Palatul Patriarhiei Române, sub preşedinţia Patriarhului Daniel al României. După desfășurarea lucrărilor în comisiile permanente, în ședință plenară au fost prezentate referatele acestora, au fost aprobate Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2019 privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română și propunerile comisiilor și au avut loc luări de cuvânt din partea membrilor Adunării. 

  Lucrările organismului central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române au fost precedate de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei. La slujba de mulțumire și binecuvântare au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii Sfântului Sinod și membrii clerici și mireni ai Adunării Naționale Bisericești.

   Şedinţa de lucru a Adunării a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. După rostirea apelului nominal de către părintele Ioan Dragu, secretarul organismului central bisericesc, Patriarhul României a rostit un cuvânt de deschidere, cu referire specială la Raportul general (sinteză) anual al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2019. „În ediţia de astăzi a «Ziarului Lumina» se află Raportul general privind activităţile Bisericii Ortodoxe Române în anul 2019, care a fost susţinut ieri în faţa Consiliului Naţional Bisericesc, fiind şi aprobat de Consiliu. La Comisia administrativ-juridică şi de validare au fost trimise solicitări ale Arhiepiscopiei Târgoviştei, Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Arhiepiscopiei Aradului, Episcopiei Basarabiei de Sud privind înlocuirea unor membri ai Adunării Naţionale Bisericeşti. Comisia de validare va studia mandatul în vederea aprobării în plen”, a spus Preafericirea Sa.

   După suspendarea şedinţei de lucru, membrii Adunării Naţionale Bisericeşti au fost invitaţi să participe la şedinţele comisiilor permanente în sălile stabilite din Palatul Patriarhiei: Comisia administrativ-juridică şi de validare; Comisia socială şi pentru comunicaţii media; Comisia culturală şi educaţională; Comisia economică, bugetară şi de patrimoniu ­imobiliar (bunuri bisericeşti); Comisia pentru românii ortodocşi de peste hotare şi pentru relaţii externe bisericeşti.

   Şedința plenară a fost reluată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Au fost validate în unanimitate de voturi mandatele celor patru membri propuşi în Adunare şi repartizarea lor în comisiile permanente: Teodor Mihai (Arhiepiscopia Târgoviştei), Vasile Popovici (Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului), părintele Dorin-Călin Mădăluţă (Arhiepiscopia Aradului) şi părintele Marin Grigore (Episcopia Basarabiei de Sud). 

   În continuare, raportorii desemnaţi au prezentat rezultatele lucrărilor comisiilor, apoi au fost invitați să ia cuvântul membri delegați în Adunarea Națională Bisericească. După luările de cuvânt, hotărârile ședinței au fost supuse la vot, fiind aprobate cu unanimitate.

   În încheiere, preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, a spus că în 2020 se împlinesc 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că Patriarhia Română a celebrat solemn aniversarea mai multor evenimente legate de această mănăstire, iar pentru a marca acest moment istoric, se află în lucru ediţii jubiliare ale Sfintei Evanghelii şi Apostolului cu miniaturi executate de monahii de la mănăstirea suceveană.( text: Vasile-Robert Nechifor – www.ziarullumina.ro )

 

Notă: Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale și este alcătuită din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii (un cleric și doi mireni), aleși pe un mandat de 4 ani și care nu pot deține mai mult de două mandate.

Toți ierarhii Mitropoliei Basarabiei sunt membri permanenți ai ANB.

În mandatul 2018 – 2022 Mitropolia Basarabiei este reprezentată în Adunărea Națională Bisericească după cum urmează:

Arhiepiscopia Chișinăului:

  1. Prot. Andrei Bucliș;
  2. D-l Eugen Merioară;
  3. D-l Alexandru Arseni:

Episcopia de Bălți:

  1. Prot. Valeriu Cernei;
  2. D-l Constantin Olaru;
  3. D-l Iurie Potoroacă;

Episcopia Basarabiei de Sud:

  1. Prot. Marin Grigore;
  2. D-l Valeriu Berilă;
  3. D-l Iulian Nedelcu;

FotoCredit: Mircea Florescu/Basilica.ro

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img