Ultimele știri

Sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil la sediul Centrului Eparhial din Chișinău

Luni, 21 noiembrie 2022, în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, credincioșii din Basarabia i-au cinstit cu mare bucurie pe cei dintâi ocrotitori. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul mitropolitan din Chișinău, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai Centrului Eparhial.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala de bărbați a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”.

Ectenia sau scurta rugăciune „Înger de pace, credincios, îndreptător, păzitor sufletelor și trupurilor noastre, la Domnul să cerem” rostită de diaconi în timpul Sfintei Liturghii, a fost momentul divin al conexiunii credincioșilor cu Dumnezeu și cu sfinții îngeri prezenți la Sfânta Liturghie. De aceea, în această zi, rugăciunile către Puterile Cerești au avut o mai mare însemnătate, pentru că credincioșii prezenți au cerut binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu prin intermediul mijlocirii îngerilor.

La momentul rânduit, după citirea pericopei evanghelice a praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Preacucernicul Părinte Arhidiacon Constantin Olariu a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat însemnătatea acestei zile și a explicat înțelesul duhovnicesc al trimiterii îngerilor pe Pământ, în săvârșirea lucrării de mesageri ai lui Dumnezeu.

„Biserica Ortodoxă a rânduit, încă de prin secolul al V-lea, ca în ziua de 21 noiembrie (după calendarul iulian neîndreptat) a fiecărui an să fie cinstită obștea sau „soborul” Sfinților Îngeri. De aceea, este absolut firesc să ne întrebăm: ce sau cine sunt îngerii și ce rol au în viața fiecăruia dintre noi?

După învățătura Sfintei noastre Biserici, „îngerii sunt duhuri, adică ființe spirituale, fără trup, nemuritoare, înzestrate cu mine, voință și putere”. Cuvântul „înger” este de origine greacă și are sensul de vestitor sau trimis. Cu alte cuvinte, ei au rolul de a vesti oamenilor voia lui Dumnezeu, lucruri pe care le aflăm din paginile Sfintei Scripturi, atât în Vechiul, cât și în Noul Testament.

Este important să realizăm că Sfinții Îngeri nu sunt prezenți doar în cărțile Sfintei Scripturi, ci și în viața fiecăruia dintre noi, slujind la apărarea și călăuzirea oamenilor. Potrivit învățăturii biblice, fiecare dintre noi avem câte un înger păzitor, care ne este dăruit de Dumnezeu în timpul Tainei Sfântului Botez, care pe parcursul vieții ne călăuzește și ne pregătește pentru viața veșnică” a precizat Părintele Arhidiacon și Consilier eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a felicitat pe toți credincioșii care poartă numele Sfinților Arhangheli, urându-le mulţi, mântuitori şi sănătoşi ani, cu sporite realizări duhovnicești și profesionale.

De asemenea, i-a îndemnat să-i cinstească pe îngeri ca pe unii care văd pururea fața lui Dumnezeu și mijlocesc pentru fiecare om cu stăruitoare rugăciune înaintea tronului ceresc.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img