Ultimele știri

Reîntâlnirea frățească a Protopiatelor înfrățite Iași II și Chișinău

  În aceste zile, un grup de preoți și preotese din cadrul Protopopiatului Iași II, în frunte cu protopopul Marius Profir, au făcut o vizită frățească în Basarabia. Pe parcursul celor trei zile petrecute pe meleagurile noastre, delegația a avut un program divers, care a inclus slujba vecerniei, în ziua de 28.10.2019. Miezul întâlnirii a fost Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica Sf. Spiridon și Sf. Serafim de Sarov din Chișinău, sectorul Buicani (paroh pr. Protopop Serafim Bănari) în data de 29.10.19.

   S-a creat o tradiție frumoasă ca întâlnirile să fie întregite cu un discurs pe anumite tematici. De data aceasta tematicile discutate au fost:

  • ”Părintele Mina Dobzeu, un mărturisitor în vreme de prigoană”, susținută de pr. Luchian Nicolae Cătălin, parohul bisericii Acoperământul Maicii Domnului, Tomești Iași;
  • Contribuția preoților în spiritualizarea și culturalizarea românească în parohiile rurale din Basarabia în perioada interbelică”, prezentată de pr. Viorel Cojocaru, biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Chișinău.

   Prezentarea părintelui Luchian a transpus bibliografia pr. Mina Dobzeu, precum și trăirea duhovnicească, pătimirile din partea regimului comunist.

   Pr. Arhimandrit Mina Dobzeu este originar din Basarabia, Grozești – Lăpușna, născut în data de 05.11.1921. La vârsta de 13 ani intră ca frate la Mănăstirea Hâncu. Este trimis la mănăstirea Căldărușani – România în vreme de doi ani pentru a face ucenicie în sculptură bisericească. În 1940 se întoarce acasă găsind locul pustiit de ocupația sovietică. După război urmează cursurile Școlii de Cântăreți (4 ani) la Constanța, apoi Seminarul Teologic (5 ani) la Mănăstirea Neamț și facultatea de Teologie de 4 ani la București. În anul 1946 este tuns în monahism la Schitul Brădicești, în Episcopia Hușilor, fiind hirotonit ierodiacon în 1948, iar în 1955 a primit Sfânta Taină a preoției.

   În perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală; A fost închis la Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși – Catedrala episcopală. Între anii 1978-1988 fost stareț al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „răzvrătire” și „uneltire împotriva siguranței statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul în comunism.

Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar al Episcopiei Hușilor. De-a lungul anilor a scris 12 cărți.

 

   Pr. Viorel Cojocaru a abordat problemele de unire, culturale, sociale și gospodărești din biserică în perioada interbelică. De asemenea a evidențiat implicarea preoților și a preoteselor în domeniile:

cultural

  • prin tipărirea cărților (36 cărți),
  • înființarea școlilor,
  • preoții aveau în paralel și funcția de învățători la diferite discipline,
  • ridicarea de 533 de monumente;

social

  • oferirea burselor la copii din familii cu mulți copii,
  • oferirea de ajutor social văduvelor,

gospodăresc

  • iluminarea stradală,
  • amenajarea cimitirilor,
  • reparația bisericilor.

   Programul a inclus și un pelerinaj la mănăstirea Noul Neamț, Chițcani, măn. Sf. Marta și Maria, Hagimus,  Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni,  un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII. Oaspeții au vizitat și alte obiective turistice, culturale.

Text: PC preot Iurie Nistor

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img