Ultimele știri

PS Veniamin: “Totdeauna să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toată darurile care le-a revărsat asupra noastră”

În Duminica a 27-a după Pogorârea Sfântului Duh(27 ianuarie 2019), Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul, alături de un sobor de preoți și diaconi. 

După citirea textului scripturistic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de folos despre una dintre minunile pe care le-a săvârşit Mântuitorul nostru Iisus Hristos și anume vindecarea celor 10 leproși: „În această perioadă, suntem chemați să meditam mai mult la felul de viețuire pe care o avem fiecare dintre noi, la felul în care ne raportăm la Dumnezeu și la felul în care avem recunoștință față de Dumnezeu. Când oamenii încep să se îmbogățească, se îndepărtează de Dumnezeu. Omul bolnav de lepră era îndepărtat de societate, pentru că aducea vătămare lui și societății. Omul care are lepra păcatului în sufletul lui, acela, mai întâi se izolează, el de oameni și se îndepărtează de toți. Însă vine o zi în care vine suferința și atunci iarăși își aduce aminte de Dumnezeu. 

De aceea, privind spre cei care s-au vindecat de lepră și văzându-l doar pe unul care s-a întors ca să-i mulțumească, vedem dacă noi înșine ne întoarcem să-I mulțumim lui Dumnezeu, dacă noi avem recunoștință față de El. 
Noi trebuie să-I mulțumim întotdeauna lui Dumnezeu. Iar cea mai mare formă de mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu, este Sfânta Liturghie. Euharistia, din limba greacă, înseamnă mulțumire. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile aduse. 

Drept urmare, să avem recunoștință mai ales față de Dumnezeu, recunoștință de părinții care ne-au născut, ne-au crescut și educat, să avem recunoștință față de toți oamenii care au avut un rol în viața noastră. Atunci când avem recunoștință se înmulțesc bucuriile, iar atunci când trăim în mod egoist, ne asemănam cu cei nouă leproși care după ce au văzut boala vindecată, au plecat în treburile lor, fără să mulțumească și să aibă recunoștință față de Dumnezeu„.

De asemenea, a mai spus: „Totdeauna să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toată darurile care le-a revărsat asupra noastră, să-I mulțumim că ne-a dat înțelepciune și ne-a dat un chip luminos și Îl rugăm să ne vindece de toate bolile, de toate suferințele noastre, să ne vindece de lepra păcatului, care pune stăpânire asupra noastră și ne produce atâta suferință și să ne dăruiască puterea de a veni de fiecare dată, cu smerenia acelui lepros care s-a întors, ca să-I mulțumească„.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte a mulțumit tuturor credincioșilor pentru prezența la Sfânta Liturghie și a dăruit bisericii o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei și Sucevei, apoi le-a vorbit tuturor despre viața și activitatea marelui ierarh basarabean, a cărui prăznuire a fost în data de 26 Ianuarie.

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img