Ultimele știri

PS Antonie: „Timpul lucrează în favoarea adevărului, în favoarea Mitropoliei Basarabiei”

Sâmbătă, 3 iunie 2017, ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a vizitat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni.

PS Antonie împreună cu diaconii şi creştinii prezenţi au înălţat rugăciuni de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate peste satul Drujba şi asupra comunităţi în cadrul Mitropoliei Basarabiei şi au citit acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, rugându-se pentru pace şi ajutor la construcţia sfântului locaş. PS Antonie a oficiat şi slujba parastasului pentru cei adormiţi.

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la cultul morţilor în Biserica Ortodoxă şi la relaţiile cu structura locală a Patriarhiei Moscovei. 

Vorbind despre relaţiile dintre Mitropolia Basarabiei şi structura locală Patriarhiei Moscovei, numită impropriu şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, PS Antonie a spus: „Este regretabil că între cele două structuri eclesiastice lipseşte o comunicare constructivă. Noi nu suntem pentru relaţii de ostilitate, cum am fost martori şi aici la Drujba, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Agresivitate, ură, jigniri, ameninţări. Aceşti termini sunt străini Ortodoxiei. Mitropolia Basarabiei este deschisă pentru o comunicare care ar întări Ortodoxia în acest spaţiu.

Vreau să vă spun că la Centrul mitropolitan din Chişinău, vin mulţi preoţi care se află, deocamdată, în structura locală a Patriarhiei Moscovei şi-şi exprimă dorinţa de a trece la Patriarhia Română. Ei înţeleg că Mitropolia Basarabiei este canonică pentru că este parte a Bisericii Neamului şi ar veni cu toată dragostea la noi, dar se tem de persecuţii. Cum spun ei, aşteaptă un val mai mare, pentru a nu se expune individual. Unii au şi cetăţenie română. Alt lucru îmbucurător este că mulţi înţeleg că structura Patriarhiei Moscovei este necanonică în acest spaţiu. Chiar ei zic: unde e Moscova şi unde suntem noi. Ei se întreabă deschis, de ce să aparţină de un patriarh, care vorbeşte într-o limbă străină, (cei tineri nici nu prea cunosc rusa), şi nu de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care vorbeşte în limba care o înţeleg toţi în acest spaţiu, fie că-i spunem română sau moldovenească. Şi au dreptate. Mai mult, tot ei spun, că preoţii şi ierarhii din strictura locală a Patriarhiei Moscovei se pregătesc de predică după cărţile de predici semnate de preoţi şi ierarhi români. Şi cărţile de cult toate sunt tipărite peste Prut sau daca sunt tipărite aici, sunt fotocopiate cele româneşti. Cu alte cuvinte, trebuie să înţelegem, că toţi sunt conştienţi că timpul lucrează în favoarea adevărului, în favoarea Mitropoliei Basarabiei”. „Nouă nu ne revine decât să rămânem în rugăciune pentru pace în lume, pentru sănătatea celor care nu ne iubesc, pentru luminarea celor care nu înţeleg adevărul”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a felicitat pe cei care poartă numele de Constantin şi Elena şi derivatele din aceste nume cu sărbătorirea zilei onomastice, dorindu-le ca în sănătate, pace şi bucurii, asemenea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să apere credinţa ortodoxă şi adevărul istoric

Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni a aderat la Mitropolia Basarabiei în data de 26 martie 2017. În ziua de 18 aprilie 2017 a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. Conducător al comunităţii, până la numirea unui preot paroh, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor este PC părinte Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni.

Comunitatea deocamdată nu are un sfânt locaş pentru rugăciune. Biserica este înălţată până la centura de sus. Până le terminarea bisericii sfintele slujbe vor fi oficiate la demisolul viitorului sfânt locaş, unde se amenajează un paraclis. Sfântul locaş este ridicat pe lotul dăruit comunităţii de către dna Vera Antoci.

Prima vizită a PS Antonie în satul Drujba a avut loc în ziua de sâmbătă, 6 mai 2017, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (stil vechi). În acea zi, preotul Veaceslav Budei, fiu duhovnicesc al Patriarhiei Moscovei, împreună cu un grup de însoţitori, au intrat, cu scandal, peste creştinii Mitropoliei Basarabiei, adunaţi în curtea viitoarei biserici şi au tulburat masa festivă, oferită cu multă dragoste de gospodinele din Drujba. Preotul Budei l-a agresat verbal pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei şi a formulat mai multe acuzaţii nefondate la adresa Mitropoliei Basarabiei. Despre acţiunile huliganice ale preotului Budei, membrii comunităţii au sesizat poliţia. A doua vizită în satul Drujba PS Antonie a efectuat-o în ziua de duminică, 28 mai 2017, după ce a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din satul Corneşti, raionul Ungheni (stareţ arhimandrit Damaschin Cimbir).

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img