Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii ne învaţă cum să folosim viaţa trecătoare pentru a câştiga viaţa veşnică”

Miercuri, 18 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca , raionul Floreşti (preot paroh Serghei Bârlădeanu), cu ocazia sărbătoririi hramului a acestei comunităţi.

După Sfânta Liturghie, soborul de clerici a înălţat un Te-Deum pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra părintelui Serghei, a familiei sale, a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş din Vărvăreuca şi a tuturor celor prezenţi în sfântul locaş.

PS Antonie în cuvântul rostit, după Sfânta Liturghie, s-a referit la viaţa Sfântului Serghie de Radonej la contribuţia acestui sfânt la revigorarea monahismului rus, la rolul sfinţilor în creşterea noastră duhovnicească şi la activitatea părintelui Serghei, care a înălţat, cu multă osteneală, un sfânt locaş în Vărvăreuca.

Vorbind despre rolul sfinţilor în creşterea duhovnicească a creştinului, PS Antonie, între altele, a spus: „Fiind oameni ca şi noi, sfinţii ne învaţă cum să folosim viaţa trecătoare pentru a câştiga viaţa veşnică. Fiind încercaţi de aceleaşi patimi ca şi noi, ei ne arată că, dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu, putem să învingem păcatul, putem să fugim de întuneric şi să mergem către Lumină. Ei sunt pentru noi călăuze şi modele. Dacă le urmăm pilda vieţii, putem să ne facem şi noi părtaşi fericirii de care s-au învrednicit ei”.

PS Antonie l-a felicitat pe părintele Serghei cu ocazia zilei onomastice, dăruindu-i o icoană, o carte şi o straistă maramureşeană, care, aşa cum a menţionat Preasfinţia Sa, îi va aminti părintelui Serghei de straista duhovnicească şi de datoria de a o umple cu faptele luminii pe parcursul vieţii.

Cuvânt de felicitare şi încurajare pentru părintele Serghei şi creştinii din Vărvăreuca a rostit şi PC preot Sorin Huluţă, protopop de Soroca şi Floreşti.

Părintele Sreghei, la rândul său, a mulţumit PS Antonie şi soborului de preoţi pentru binecuvântare şi rugăciune comună, invitându-l pe Preasfinţia Sa să mai cerceteze comunitatea din Vărvăreuca şi cu alte ocazii.

PS Antonie a luat cunoştinţă şi de mersul lucrărilor la casa praznicală, unde părintele Serghei i-a vorbit Preasfinţiei Sale despre dorinţa sa de implicare în misiunea socială a satului Vărvăreuca.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Serghie de Radonej” din satul Vărvăreuca , raionul Floreşti a fost înregistrată în anul 2012. La 28 noiembrie 2013 a fost pusă prima piatra de temelie. La slujba de punere a pietrei de temelie a participat PC preot Ioan Cosoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului şi PC preot mitrofor Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi. Prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej” a fost oficiată, în ziua de vineri, 18 iulie 2014, de către PS Antonie de Orhei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img