Ultimele știri

PS Antonie: „Sfânta Cruce ne îndeamnă la mai multă iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”

Duminică, 24 septembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminică dinaintea Înălţării Sfintei Cruci şi la activitatea pastoral-misionară a părintelui Mihail.

Vorbind despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Sfânta Cruce este semnul iubirii jerfelnice a lui Dumnezeu faţă de om. Dumnezeu este dragoste şi El arată această dragoste inclusiv prin răstignirea Sa pe Cruce. De aceea, Sfânta Crucea este prezentă atât de mult în viaţa creştinului, pentru că ea ne aminteşte de această dragoste neţărmuită a lui Dumnezeu. Privind Crucea, noi ne amintim de dragostea şi jertfa Mântuitorului. Sfânta Cruce ne îndeamnă la mai multă iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”. „Sfânta Cruce este armă împotriva celui rău. Să cinstim Sfânta Cruce care este un semn de ajutor în creşterea noastră duhovnicească”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Mihail, subliniind tactul său pastoral, graţie cărui sfântul locaş din Ialoveni este plin, la fiecare slujbă, de creştini.

Părintele Mihail a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare, invitându-l să mai vină în mijlocul creştinilor din Ialoveni.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei  implicări  a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img