Ultimele știri

PS Antonie: „Sănătatea este darul lui Dumnezeu şi deseori începem să-l preţuim când îl pierdem”

Duminică, 7 mai 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (paroh – preot Mihail Tătaru).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la pericopa evanghelică din duminica a patra după Sfintele Paşti. Vorbind despre slăbănogul din Evanghelie, PS Antonie, între altele, a subliniat: „Mai gravă ca slăbănogirea trupului este slăbănogirea sufletului. Dar slăbănogim sufleteşte când nu ne rugăm, când nu postim, când nu mergem la sfânta biserică, când încălcăm voia lui Dumnezeu, când nu regretăm greşelile noastre, când nu ne împărtăşim cu Sfintele Taine. Vindecare este de la Hristos, Doctorul trupurilor şi sufletelor noastre. Să alergăm la El, şi să ne tămăduim rănile sufleteşti”.

Vorbind despre sănătate ca dar a lui Dumnezeu, PS Antonie, între altele, a subliniat: „Prinşi în mrejele cotidianului, prea rar ne gândim ce înseamnă pentru noi sănătatea. Care este meritul nostru pentru că suntem sănătoşi. Dar sănătatea este darul lui Dumnezeu şi deseori începem să-l preţuim când îl pierdem. Să fim cu luare a minte la sănătatea trupului, dar mai cu seamă la sănătatea sufletului”. „Să fim aproape de Hristos, izvorul sănătăţii noastre”, a îndemnat PS Antonie.

Preasfinţitului Antonie a apreciat cumpătarea şi deschiderea părintelui Mihail faţă de orice suflet, calitate care adună tot mai mulţi creştinii în biserică. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei între altele, a spus: „Aici la Ialoveni, Mitropolia Basarabiei este cunoscută prin părintele Mihail. Este o bucurie că numărul creştinilor care îl apreciază este în creştere, dar acesta înseamnă că şi instituţia noastră este altfel privită. Prin activitatea sa părintele Mihail demontează neadevărurile rostite împotriva Mitropoliei Basarabiei. Îi mulţumesc pentru acest lucru şi rog pe Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate şi ajutor în ostenea Sfinţiei Sale de păstor de suflete”.

Părintele Mihail a mulţumit pentru vizita şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Ialoveni.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img