Miercuri, 13 decembrie 2017, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă calendarul pe stil vechi, au cinstit pe Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Străşeni (preot paroh Alexandru Bogos), cu ocazia sărbătoririi hramului.
Cu binecuvântarea PS Antonie, PCuv. Părinte Arhimandrit Ştefan Guşă, stareţul Mănăstirii
„Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, com. Codăieşti, din judeţul Vaslui, cunoscută şi ca Mănăstirea Movila lui Burcel, a rostit un cuvânt de învăţătură. Părintele Ştefan a vorbit despre Sfântul Andrei ca apostolul care a încreştinat poporul român.
După înconjurul tradiţional al sfântului locaş a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra familiei părintelui Alexandru şi pentru sănătatea ctitorilor sfântului locaş din Străşeni.
PS Antonie i-a dăruit părintelui Alexandru un set de carte cu conţinut creştin pentru biblioteca parohială. Cărţile au fost donate de un bun creştin de peste Prut.
În cuvântul său PS Antonie a evidenţiat lucrurile pe care le învăţăm de la Apostolul românilor. Între altele, PS Antonie a spus: „De la Sfântul Apostol Andrei învăţăm cum să iubim pe Hristos şi cum să rămânem statornici în credinţă. Sfântul Apostol Andrei a urmat Învăţătorului său şi a propovăduit Evanghelia, înfruntând multe piedici, până la jertfa supremă. Acceptarea morţii este o dovadă că învăţătura lui Hristos a devenit sensul vieţii sale. L-a propovăduit pe Hristos şi l-a făcut cunoscut oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Nu şi-a cruţat puterile pentru a scote popoarele din întunericul necredinţei. Printre popoarele încreştinate de Apostolul Andrei este şi poporul român. Deci, noi avem un creştinism de origine apostolică. Poporul nostru s-a născut creştin. Noi nu avem o dată de încreştinare ca alte popoare”. „Să păstrăm credinţa adevărată, care este lumină şi viaţă veşnică. Să păstrăm credinţa adusă strămoşilor noştri de Apostolul Andrei. Să păstrăm credinţa ortodoxă”, a îndemnat PS Antonie.
Istoric: Comunitatea „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Străşeni a fost înfiinţată în anul 2004, avându-l ca preot paroh pe părintele Alexandru Bogos. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, într-un vagon, la 4 decembrie 2004. Piatra de temelie a biserici din piatră a fost pusă pe data de 17 aprilie 2005. Prima Sfântă Liturghie în biserica nouă a fost oficiată, de ziua hramului, în data de 13 decembrie 2006.
Sfântul locaş a fost sfinţit de către Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în ziua de 3 septembrie 2011.
În Străşeni sunt trei biserici subordonate Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusă) şi o biserică care aparţine de Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) şi este unica localitate unde nu există conflicte între preoţii celor două mitropolii. Preoţii celor două Mitropolii slujesc împreună toate slujbele. Slujitorii din Străşeni sunt printre puţinii preoţi din R. Moldova care au înţeles că vrajba între Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) şi Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) este contraproductivă pentru Ortodoxie şi este alimentată din exterior cu scopul de a-i certa pe fraţi între ei.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei