Ultimele știri

PS Antonie: „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei constituie un act sfânt de dreptate făcut creştinilor din R. Moldova”

Marţi, 19 decembrie 2017, ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei comunităţi.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra clericilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reactivarea structurii eclesiastice româneşti în acest spaţiu. S-au înălţat rugăciuni de mulţumire şi pentru ajutorul primit de la Dumnezeu de către părintele paroh, familia sa şi întreaga comunitate din Peresecina.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nicolae şi la reactivarea Mitropoliei Basarabiei în anul 1992.

Referindu-se la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, PS Antonie, între altele, a spus: „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei constituie un act sfânt de dreptate făcut creştinilor din R. Moldova. În 1992 Mitropolia Basarabiei, cu rânduiala lui Dumnezeu, a fost adusă la viaţă. A înviat. De aceea pe stema Mitropoliei este icoana Învierii. La începutul anilor 90’ pe lângă alte adevăruri care au fost restabilite – imn, stemă, în 1989 s-a revenit la grafia latină, intelectualitatea şi o parte din clerici în frunte cu Episcopul Petru de Bălţi, actualul Mitropolit al Basarabiei, au reactivat Mitropolia Basarabiei, structura ortodoxă canonică din acest spaţiu, desfiinţată de puterea sovietică în anul 1944. Timp de zece ani Mitropolia Basarabiei nu a fost admisă în legalitate de guvernările pro-ruseşti care s-au succedat, dar în 2002 sub presiuni din partea justiţiei europene, guvernul comunist de atunci, condus de Vasile Tarlev, împotriva voinţei sale şi a voinţei întregii conduceri de atunci, a admis Mitropolia Basarabiei în legalitate. Atitudinea autorităţilor faţă de Mitropolia Basarabiei, după această dată, nu s-a schimbat, favorită a rămas în continuare Mitropolia subordonată Patriarhiei Ruse, dar ceea ce am câştigat noi, a fost dobândirea calităţii de persoană juridică şi în felul acestea o parte din probleme au dispărut. Dar trebuie de ştiut că legală în acest spaţiu este doar Mitropolia Basarabiei. Pe lângă Mitropolia Patriarhiei Ruse care, aici, în Peresecina, are două biserici, construite pe banii părinţilor şi buneilor frăţiilor voastre, mai există şi alte mitropolii înregistrate la Ministerul Justiţiei, dar niciuna nu este canonică”. „Vă felicităm că aparţineţi de o Mitropolie canonică – Mitropolia Basarabiei”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie i-a dăruit părintelui Sergiu un set de carte cu conţinut creştin pentru biblioteca parohială. Cărţile au fost donate de un bun creştin de peste Prut.

PS Antonie a felicitat comunitatea cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual şi pe creştinii care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta sau derivatele din aceste nume cu oaczia sărbătoririi onomasticii.

Părintele Sergiu a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare şi pentru setul de carte, invitându-l să mai vină în mijlocul creştinilor din Peresecina şi cu alte ocazii.

La Sfânta Slujbă a fost prezent şi PC părinte Ioan Cosoi, secretar al Mitropoliei Basarabiei.

Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img