Ultimele știri

PS Antonie: „Pocăinţa ne eliberează din captivitatea păcatului”

Duminică, 4 februarie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Nectarie de Eghina şi Sfinţii Noi Mucenici şi Mărturisitori” (preot paroh – protoiereu Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău).

În cuvântul său, PS Antonie s-a oprit la perioada Triodului, la pericopa Evanghelică din Duminică a XXXIV-a după Rusalii şi la activitatea părintelui Vasile şi a părintelui Gheorghe.

Referindu-se la revenirea fiului risipitor, PS Antonie, între altele, a spus: „Văzând că a ajuns să pască porţii, acesta găseşte puteri să se ridice şi să se întoarcă către părintele său cu pocăinţă. Tatăl său îl aştepta. De fapt acest tată din Evanghelie este Tatăl nostru ceresc, este Dumnezeu, care ne aşteptă pe fiecare, cu răbdare, să revenim la El, atunci când noi ne îndepărtăm de El prin păcat. Refacem legătura cu Dumnezeu prin pocăinţă. Pocăinţa ne eliberează din captivitatea păcatului, ne ridică, ne face liberi şi ne ajută să punem început bun”. „În această perioadă a Triodului, o perioadă de reînnoire spirituală, să învăţăm din Evanghelia de astăzi câtă putere are pocăinţa şi ce folos ne aduce atunci când ne pocăim sincer”, a mai spus PS Antonie.

Vorbind despre activitatea părintelui Vasile şi a părintelui Gheorghe, PS Antonie a spus: „Comunitatea a fost formată de părintele Vasile Negru şi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. Apoi părintele Vasile, împreună cu frăţiile voastre a amenajat acest vagon pentru rugăciune. Aţi mai ridicat o anexa. Ştiu că nu va fost uşor. Aţi mai avut şi probleme create de părintele Octavian Moşin, preot al Patriarhiei Ruse, care vă este vecin şi care atunci când trece Prutul se transformă în mare român. Părintele Vasile a mers la Călăraşi, unde i s-a încredinţat o misiune de mare responsabilitate, păstoreşte o comunitate care a rămas fără păstor, după ce preotul care era acolo a trecut în tabăra aşa-numiţilor nepomenitori şi a fost oprit de a oficia cele sfinte. Părintelui Gheorghe, în calitatea de protopop acum îi revine şi sarcina de a păstori comunitatea d-voastră. Este un păstor cu tact pastoral şi creştinii îl iubesc pentru bunătatea sa, pentru blândeţea sa”. „Îi doresc, părintelui Gheorghe, ca în calitate de păstor a comunităţii „Sfântul Ierarh Nectarie” să reuşească să rezolve problema terenului, care datorită intervenţiei unor „confraţi” s-a împotmolit. Să reuşiţi. Doamne ajută”, a mau spus PS Antonie.

PS Antonie i-a dăruit părintelui Gheorghe o carte cu conţinut teologic.

Părintele Gheorghe i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru carte, vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Nectarie de Eghina şi  Sfinţii Noi Mucenici şi Mărturisitori” a fost înregistrată în anul 2014. Prin Decret mitropolitan, ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru l-a numit paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Negru. Pentru început sfintele slujbe se oficiază într-un paraclis amenajat într-un vagon. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată pe data de 9 august 2015 de către primul păstor al acestei comunităţi părintele Vasile Negru. Prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii „Sfântul Nectarie de Eghina şi Sfinţii Noi Mucenici şi  Mărturisitori” a fost oficiată de PS Antonie de Orhei în ziua de duminică, 20 decembrie 2015. Tot în acea zi a fost oficiată slujba de sfinţire a paraclisului şi noii anexe, ridicată pentru a mări spaţiul pentru rugăciune. Slujba din ziua de 4 februarie 2018 este a doua slujbă arhierească oficiată în mijlocul comunităţii „Sfântul Nectarie de Eghina şi Sfinţii Noi Mucenici şi  Mărturisitori”.

Părintele Gheorghe a fost numit paroh al comunităţii „Sfântul Nectarie de Eghina şi Sfinţii Noi Mucenici şi  Mărturisitori” prin decret mitropolitan semnat de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor în data de 23 mai 2017.

Paraclisul „Sfântul Nectarie de Eghina şi Sfinţii Noi Mucenici şi  Mărturisitori” se află în apropierea biroului Întovărăşirii Pomicole „Victoria”, comuna Truşeni, mai sus de localitatea Dumbrava.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img