Ultimele știri

PS Antonie: „Pentru revigorarea vieţii duhovniceşti avem nevoie de o colaborare între fraţi”

Duminică, 12 noiembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi a Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Bicaz, jud. Neamţ, România (preot paroh Mihail Popa).

Din soborul de slujitori au făcut parte PCuv. Arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, PC preot Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamţ, PC Protoiereu Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău, PC Protoiereu Serafim Banari, paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon” din Municipiul Chişinău, PC Protoiereu Vasile Paulic, paroh al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din satul Oprişeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina, PCuv. ierodiacon Silvestru Banu (Mănăstirea Pângăraţi), dar şi alţi părinţi invitaţi de părintele paroh.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din duminica a XXV-a după Rusalii şi la importanţa cooperării între parohiile ortodoxe din toate ţinuturile româneşti.

Soborul de clerici a înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Bicaz.

După Sfânta Liturghie, în prezenţa PS Antonie au fost semnat protocoale de înfrăţire între parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Bicaz, jud. Neamţ, România (preot paroh Mihail Popa) şi parohiile „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” din Municipiul Chişinău (preot paroh PC protoiereu Gheorghe Ioniţă), „Sfântul Ierarh Spiridon” din Municipiul Chişinău (preot paroh Serafim Banari) şi parohia „Naşterea Maicii Domnului” din satul Oprişeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina (preot paroh Vasile Paulic). Obiectivul protocolului semnat între parohiile din regiunile româneşti îl constituie cooperarea interparohială pentru a spori viaţa spirituală a românilor din aceste ţinuturi prin acţiuni misionare, pastorale şi culturale.

PS Antonie a salutat semnarea acordului între parohia din Bicaz şi parohiile din Chişinău şi Cernauţi, menţionând între altele: „Este o mare bucurie că astăzi, după o perioadă de pregătire, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi a Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, s-au semnat protocoalele de înfrăţire între parohia de aici, din Bicaz, păstorită de părintele Mihail şi parohiile din Chişinău şi Cernăuţi. Este un eveniment istoric. Acest lucru s-a întâmplat după ce am descoperit cu toţii că avem nevoie de o colaborare mai strânsă între românii, care ar aduce mari roade duhovniceşti. Fraţii trebuie să comunice între ei. Prea mult timp am stat separaţi. Avem nevoie unii de alţii. Prea mult cei străini, care nu ne iubesc, prin minciuni şi obstacole artificiale, ne-au ţinut despărţiţi. Şi ceea ce este mai grav că şi astăzi sunt forţe care doresc să ne vadă în continuare separaţi. Dar separarea nu este de la Dumnezeu. Este împotriva rânduielilor aşezate de Creator, ca neamul să fie împreună. Fraţii au datoria să comunice şi să se ajute. Ultimul timp ne-am convins, noi, slujitorii din Basarabia, de la ambele Mitropolii, cea a Basarabiei, de care aparţinem noi, care suntem aici, părintele Gheorghe, protopop de Chişinău, părintele Serafim, dar şi cei de la Mitropolia care aparţine de Patriarhia Moscovei, pentru că avem fraţi basarabeni care ţin de această structură eclesiastică necanonică în spaţiul basarabean, că pentru revigorarea vieţii duhovniceşti avem nevoie de o colaborare între fraţi. Avem nevoie de experienţa acumulată în parohiile şi eparhiile Patriarhiei Române pentru a da un nou suflu vieţii religioase din R. Moldova”. „Aici la Bicaz, astăzi, s-a pus început unei frumoase colaborări. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să aducă roadele aşteptate şi înfrăţirile între parohiile de pe ambele maluri ale Prutului să continue spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea neamului românesc”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a mulţumit părintelui Mihail pentru invitaţie şi l-a felicitat cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere. Dăruindu-i o icoana, PS Antonie l-a rugat pe părintele Mihail să se roage cu toată comunitatea şi pentru unitatea poporului român. La rândul său părintele Mihail i-a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru dragostea de a fi prezent la momentul istoric de la Bicaz, de semnare a protocoalelor de înfrăţire între parohiile locuite de români, şi i-a dăruit o icoană cu chipul sfântului ocrotitor – Sfântul Antonie cel Mare, iar parohiilor, cu care comunitatea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Bicaz s-a înfrăţit, le-a dăruit câte un set de carte duhovnicească pentru bibliotecile parohiale.

Un cuvânt de zidire sufletească a rostit şi PC preot Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamţ, care a salutat înfrăţirea între parohiile româneşti. Părintele Valentin Tofan iubeşte mult Basarabia şi a oferit, cu diferite ocazii, sprijin concret comunităţilor din acest spaţiu românesc.

La Sfânta Liturghie a fost prezent şi dl Nicolae Sălăjean, primarul oraşului Bicaz, jud. Neamţ.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img