Ultimele știri

PS Antonie: „Orbirea duhovnicească este nevederea lucrării lui Dumnezeu în creaţia Sa”

Duminică, 15 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca (preot paroh Iulian Damian).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui paroh, a familiei sale, a păstoriţilor, a binefăcătorilor sfântului locaş din Alexandru cel Bun şi a sfinţit icoana mozaic, a patronului spiritual al comunităţii, de la intrarea în sfântul locaş. Icoană Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost realizată cu suportul material al părintelui Nicolai Dorneanu, preot paroh la Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului şi Sfinţii Mucenici Brâncoveni” cartierul Cantemir, Iaşi.

În cuvântul său PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica a VII-a după Rusalii şi la activitatea părintelui Iulian. PS Antonie vorbind despre orbirea spirituală, între altele, a spus: „Vederea fizică este vederea care ne ajută să vedem cele ce ne înconjoară, cerul, marea, lucrurile materiale. Deseori omul nu preţuieşte acest dar şi nu mulţumeşte lui Dumnezeu pentru el. Abia când pierde această vedere, omul realizează ce mare dar a pierdut. Orbirea fizică aduce întunericul în întreaga viaţă. Toată lumea se afundă într-un întuneric total. O asemenea orbire constituie pentru om o întreagă tragedie. Dar mai există un fel de orbire – orbirea duhovnicească, care este mai gravă ca orbirea fizică. Orbirea duhovnicească este nevederea lucrării lui Dumnezeu în creaţia Sa. Orbirea duhovnicească este comportarea omului în creaţie ca şi cum Dumnezeu n-ar exista. Orbirea duhovnicească este folosirea darurilor lui Dumnezeu fără a-I mulţumi”. „Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să descoperim că toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit sunt de la El, părintele Luminilor, să ne ajute să ieşim din insensibilitate spirituală, care înseamnă vieţuire în întuneric, şi să înţelegem că fără ajutorul Lui noi nu putem face nimic bun”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a apreciat jertfa părintelui Damian, care, într-o perioadă mică de timp, a reuşit să înalţe un sfânt locaş pentru creştinii din Alexandru cel Bun. Preasfinţia Sa i-a mulţumit pentru osteneală şi dăruire şi l-a felicitat cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere.

Mai mulţi creştini i-au adresat părintelui Iulian felicitări cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere şi i-au mulţumit pentru grija pe care o poartă creştinilor ortodocşi din Alexandru cel Bun.

Părintele Iulian a mulţumit creştinilor pentru felicitări şi sprijinul primit pe parcursul anilor de când se află în Alexandru cel Bun şi a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l să cerceteze comunitatea pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Satul Alexandru cel Bun a fost înfiinţat în anul 1924. Conform datelor recensământului, în anul 2004 populaţia satului constituia 596 de oameni. Cu toate că locuitorii satului sunt de religie ortodoxă, creştinii de aici nu au avut un locaş de închinare până la aderarea la Mitropolia Basarabiei. Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a fost înfiinţată în anul 2012 de către părintele Sorin-Gheorghe Huluţă, paroh al bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca. În ziua de 27 aprilie 2013 a fost oficiată prima Sfânta Liturghie. Prima slujbă arhierească a fost oficiată în data de 8 noiembrie 2015, ziua când a fost prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, patronul spiritual al comunităţii din Alexandru cel Bun. Slujba a fost oficiată de către PS Antonie, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

În anul 2014, Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei, a mai înregistrat, în sat, o comunitate de creştini, care a adus multă dezbinare şi tulburare în  mica localitate de lângă Soroca.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălți

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img