Ultimele știri

PS Antonie: „Lepădarea de sine înseamnă să-I găsim lui Dumnezeu un loc în viaţa noastră”

Duminică, 19 martie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Eroilor Independenţei” cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău (preot paroh Veaceslav Iarmenco).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a treia din Sfântul şi Slăvitul Post al Sfintelor Paşti. Referindu-se la urmarea lui Hristos, PS Antonie, între altele, a spus: „Libertatea – marele dar pe care îl are omul de la Dumnezeu. Omul în libertatea sa decide urmează lui Hristos, sau refuză să facă acest lucru. Omul liber hotărăşte merge spre lumină sau merge spre întuneric, merge spre fericirea veşnică sau spre chinul veşnic. Lepădare de sine înseamnă să ne schimbăm viaţa, să ne eliberăm de egoism. Lepădarea de sine înseamnă să-I găsim lui Dumnezeu un loc în viaţa noastră”. „Să folosim perioada Sfântului şi Slăvitului Post al Sfintelor Paşti pentru a ne apropia de Dumnezeu, eliberându-ne de povara păcatelor în Taina Sfintei Spovedanii”, a îndemnat PS Antonie. 

PS Antonie a apreciat, şi de data aceasta, activitatea părintelui Veaceslav, pentru faptul că le acordă sprijin spiritual eroilor care au luptat, în 1992, la Nistru, pentru libertatea şi integritatea ţării,.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992 din Municipiul Chişinău, dl Valeriu Ciobanu a anunţat pe cei prezenţi despre faptul că, după aproape zece ani de luptă, Consiliul Municipal Chişinău a hotărât satisfacere cererii combatanţilor de a ridica o biserică în curtea imobilului din strada Gării №1, unde în prezent este amenajat paraclisul.

După Sfânta Slujbă a fost înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui Veaceslav, a familiei sale, a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş şi pentru faptul că Bunul Dumnezeu a ajutat să se obţină terenul pentru ridicarea unui noi biserici.

Apoi, PS Antonie l-a vizitat pe domnul Iurie Marian, invalid de gradul I, care a trecut prin două războaie, cel din Afganistan şi cel de pe Nistru. Eroul Marian îşi duce existenţa, în condiţii dezastruoase, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile şi primeşte o pensie de 1200 de lei. Domnul Marian a fost internat de mai multe ori la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, Secţia Chirurgie, unde a suportat mai multe intervenţii chirurgicale. PS Antonie i-a transmis eroului de la Nistru un mic dar bănesc, acordat de o persoană care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Istoric: Paraclisul Eroilor Independenţei se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării 1. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău. Aici, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, la sfintele slujbe, se pomenesc sufletele eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img