Sâmbătă 6 mai 2017, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a vizitat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni.
Comunitatea Mitropoliei Basarabiei din satul Drujba este nou înfiinţată şi încă nu are un sfânt locaş amenajat pentru rugăciune, de aceea la sărbătorirea primului hram a fost oficiat doar paraclisul sfântului ocrotitor în noua biserică, care este înălţată până la centura de sus. Creştinii împreună cu clericii au înălţat şi o rugăciune de mulţumire Bunului Dumnezeu pentru ajutorul acordat la înregistrarea unei comunităţi în cadrul Mitropoliei Basarabiei, lucru pe care şi l-au dorit de mai mult timp.
PS Antonie, în cuvântul său, a vorbit despre cinstirea sfinţilor în Biserica Ortodoxă, referindu-se şi la viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi la alţi sfinţi militari şi i-a încurajat pe creştini în osteneala lor de înălţare a unui nou sfânt locaş. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a felicitat pe cei prezenţi pentru reuşita de a fi înregistraţi de Ministerul de Justiţie şi avea şi un certificat care adevereşte acest fapt.
PS Antonie i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Gheorghe şi derivatele din acest nume dorindu-le să poarte acest nume cu cinste şi la fel cum a biruit Sfântul Gheorghe întunericul păgân să biruie ispitele şi păcatul. PS Antonie l-a felicitări pe dl Gheorghe Antoci, fiul doamnei Vera Antoci, care a donat terenul pentru construcţia sfântului locaş, şi unul dintre iniţiatorii înfiinţării unei comunităţi a Mitropoliei Basarabiei în satul Drujba, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, dăruindu-i o icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi un roman cu tematică creştină. Dl Gheorghe a mulţumit pentru dar şi a menţionat că este o mare bucurie pentru domnia sa, dar şi pentru comunitatea din Drujba, că în această zi s-a oficiat o slujbă de mulţumire Bunului Dumnezeu şi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe pentru ajutorul primit la înfiinţarea comunităţii în cadrul Mitropoliei Basarabiei.
Fiecare creştin a primit din partea PS Antonie câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului.
Sărbătoarea a fost umbrită de un incident regretabil, care nu are nimic comun cu învăţătura Evangheliei. În timpul agapei un grup de oameni agitaţi, însoţiţi de preotul Veaceslav Budei, fii duhovniceşti ai Patriarhiei Moscovei, au intrat în curtea viitoarei biserici şi au tulburat masa festivă, oferită cu multă dragoste de gospodinele din Drujba. Preotul Budei, mânios şi stăpânit de un duh de îndârjire, l-a agresat verbal, fără a da respectul cuvenit, pe PS Antonie şi a formulat mai multe acuzaţii la adresa Mitropoliei Basarabiei, precum că – nu ar avea nici o atribuţie la spaţiul R. Moldova, că se bagă peste Mitropolia Moldovei, că trebuie să ne întrebăm de sfinţia sa (pentru a merge la Drujba) ş.a. În neştiinţa sa, preotul Budei a mai susţinut că Mitropolia Basarabiei ar fi o erezie. Însoţitorii preotului, la fel nervoşi ca şi Sfinţia Sa, au formulat şi ei acuzaţii la adresa slujitorilor Mitropoliei Basarabiei.
După ce grupul scandalagiu s-a îndepărtat, PS Antonie i-a liniştit pe cei prezenţi, subliniind că „nu este primul caz, de acest fel, când fidelii Patriarhiei Moscovei se comportă violent, utilizând jignirea, minciuna şi dezinformarea”. PS Antonie a mai spus: „Aşa arată oamenii care nu cunosc adevărul (sau poate nu doresc să-l cunoască), care sunt duşi în eroare. Neştiinţa şi rătăcirea aduce agresivitate şi ameninţări. Este trist. Acest preot după ce a slujit astăzi, a decis, în a doua parte a zilei, să-şi tulbure fii duhovniceşti. Şi i-a adus, aici, agitaţi, încercând să ne tulbure şi nouă sărbătoarea. Nu este cea mai bună alegere a unui păstor responsabil. Din 1992, de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei încoace, au avut loc sute de asemenea cazuri. Preoţi şi creştini au fost umiliţi şi prigoniţi pentru că nu vroiau să facă parte dintr-o jurisdicţie străină pentru acest neam – Patriarhia Moscovei, ci doreau aşa cum doresc şi astăzi foarte mulţi, în libera lor alegere, să fie cu Patriarhia Română şi să facă parte din Mitropolia Basarabiei, unica, de altfel, instituţie eclesiastică canonică în acest spaţiu. Pentru a nu le permite preoţilor şi simplilor creştini să se apropie de Mitropolia Basarabiei, sunt utilizate, în continuare, diferite metode (ameninţări, acuzaţii, minciuna, interdicţii de slujire comună, nerecunoaşterea slujbelor oficiate de preoţii noştri, dezinformarea ş.a.) şi nu sunt cruţate forţele pentru a-i ţine, în continuare, în prizonieratul eclesiastic rusesc. Din 1992 încoace, Mitropolia care ţine de Patriarhia Rusă nu au luptat cu sectele, ci cu Mitropolia Basarabiei. De ce a luptat totuşi cu o structură ortodoxă şi nu cu sectele? Simplu. Pentru că motivul nu este de ordin religios. Dacă energia irosită în lupta cu Mitropolia Basarabiei era canalizată la alte lucruri, de exemplu, la zidirea de lăcaşe sfinte, aşa cum e nevoie şi aici în Drujba, până în prezent în fiecare sat era înălţată câte o catedrală. Şi ce este mai interesant în această situaţie că, preoţii subordonaţi Patriarhiei Moscovei, care mai au ceva pregătire intelectuală, ştiu bine care Mitropolie este canonică în acest spaţiu şi care nu. Dar continuă să prezinte inversat lucrurile, pentru că nu au curajul să susţină adevărul. Dar noi ştim că mai devreme sau mai târziu oricum adevărul va învinge. Nu ne îndoim, nici o clipă, în acest sens. Dumnezeu nu poate permite ca un neadevăr să stăpânească la infinit. De aceea, fiţi pe pace şi frăţiile voastre şi rugaţi-vă. Noi suntem în adevăr, noi suntem în lumină”.
PS Antonie i-a îndemnat pe creştini să nu reacţioneze la atacurile venite din partea scandalagiilor, ci să înştiinţeze de fiecare dată poliţia. „Ceea ce face acest grup de oameni, împreună cu preotul care a fost aici, sunt acte de huliganism, şi poliţia trebuie să ia atitudine”, a subliniat PS Antonie. Creştinii i-au mai spus Preasfinţitului Antonie că preotul Veaceslav Budei a ameninţat că la Drujba se va vărsa sânge. Acestea sunt motive pentru care poliţia trebuie să fie cu ochii pe acest preot, care formulează astfel de ameninţări.
Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a îndemnat pe toţi la rugăciune pentru preotul rătăcit şi agresiv şi pentru însoţitorii săi tulburaţi, „pentru ca Bunul Dumnezeu să le dea pace în suflet şi lumină pentru a înţelege adevărul”.
Comunitatea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Drujba, raionul Ungheni a aderat la Mitropolia Basarabiei în data de 26 martie 2017. În ziua de 18 aprilie 2017 a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei. Conducător al comunităţii, până la numirea unui preot paroh, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor este PC părinte Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni. Sfântul locaş este ridicat pe lotul de pământ dăruit comunităţii de către dna Vera Antoci.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei