Duminică, 24 decembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din satul Corneşti, raionul Ungheni (stareţ arhimandrit Damaschin Cimbir).
PS Antonie în cuvântul său s-a referit la pericopa Evanghelică din Duminica a 28-a după Cincizecime (a Sfinţilor Stramoşi). Vorbind despre chemarea omului la viaţa veşnică, PS Antonie, între altele, a spus: „Toţi oamenii sunt chemaţi la viaţa veşnică, dar nu toţi aud această chemare. Prinşi de mrejele grijilor pentru cele materiale şi trecătore, omul poate să treacă cu vederea invitaţia de a se apropia de Dumnezeu. De răspunsul nostru la chemarea lui Dumnezeu, depinde mântuirea noastră. În rătăcirea lor, unii mai uşor aleg să slujească păcatului, decât să facă voia lui Dumnezeu. Crezând că au mult timp la dispoziţie alţii amână punerea unui început bun. Dar cine poate garanta ziua de mâine? Decât doar Dumnezeu”. „Să folosim timpul vieţii noastre, care este darul lui Dumnezeu, pentru a câştiga Împărăţia lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie
PS Antonie a apreciat şi de data acesta activitatea gospodărească şi jertfa mare a părintelui Damaschin care cu mult sacrificiu a amenajat într-o veche unitate militară, din care rămăsese doar pereţii şi acoperişul, un spaţiu pentru rugăciune. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a dăruit părintelui Damaschin o carte cu conţinut teologic pentru biblioteca mânăstirii.
Părintele stareţ Damaschin i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l să mai vină la mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” din Corneşti şi cu alte ocazii.
Istoric: Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” a fost înfiinţată, în 2002, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi este amenajată într-o fostă unitate militară, care mai bine de zece ani a stat fără stăpân, după plecarea ostaşilor sovietici, ajungând într-o stare deplorabilă – fără uşi, fără ferestre, cu acoperiş avariat şi fără curent electric. Lucrările de reamenajare au fost coordonate de părintele stareţ Damaschin Cimbir, astfel reuşind, fiind sprijinit de creştinii din împrejurimi, să transforme fosta unitate militară în loc de rugăciune pentru monahi şi creştini. În ziua de 2 noiembrie 2003 a fost săvârşită slujba de sfinţire a locaşului şi oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei