Ultimele știri

PS Antonie: „Vindecarea o primeşte fiecare după credinţa sa”

Luni, 25 decembrie 2017, ziua în care creştinii, care ţin sărbătorile pe calendarul neîndreptat (stilul vechi), au cinstit pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parasceva” din oraşul Călăraşi (preot paroh Dumitru Rusu).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate, în anul 2017, de către Bunul Dumnezeu asupra părintelui paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfânta Cuvioasă Parasceva” din oraşul Călăraş şi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântului Spiridon, lucrarea harului Duhului Sfânt în Taina Sfântului Maslu şi la bogata activitate a părintelui Dumitru.

Referindu-se la Taina Sfântului Maslu, PS Antonie, între altele, a specificat: „Perioada postului este cea mai potrivită pentru oficierea Tainei Sfântului Maslu. De aceea, preoţii care se îngrijesc de păstoriţii lor, se străduie ca aceştia să beneficieze şi de această Sfântă Taină a Bisericii. În această perioadă ne rugăm mai mult, postim mai mult, facem metanii, ne mărturisim, facem milostenie, cu alte cuvinte, duhovniceşte trăim mai intens. În Taina Sfântului Maslu se dă vindecare sufletului şi trupului. Toţi avem nevoie de această Taină. Dar, vindecarea o primeşte fiecare după credinţa sa”. „Să folosim perioada postului pentru a ne însănătoşi trupeşte şi sufleteşte şi pentru a aduna în sufletele noastre lumina sfântă a lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Dumitru, pe care l-a caracterizat a fi „un harnic misionar al Mitropoliei Basarabiei”. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a mulţumit părintelui Dumitru pentru jertfă şi i-a dăruit o carte cu conţinut teologic.

Părintele Dumitru a mulţumit PS Antonie pentru slujbă şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii din Călăraşi şi cu alte ocazii. 

Părintele Dumitru, conform unei tradiţii, a prezentat un raport de activitate a parohiei în anul calendaristic 2017.

PC Părinte Protoiereu Valeriu Enache, protopop de Călăraşi şi paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sadova, Călăraşi, a făcut anunţ şi a invitat pe cei prezenţi, împreună cu familiile lor, la concertul de colide pe care în organizează protopopiatul de Călăraşi în ziua de 9 ianuarie.

Istoric: Comunitatea „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a luat fiinţă la 27 octombrie 2012, la iniţiativa părintelui Dumitru Rusu. Iniţiativa părintelui Dumitru a fost susţinută de un grup de peste 70 de credincioşi. La 2 februarie 2013 comunitatea „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei din R. Moldova. La 27 aprilie, în acelaşi an, comunitatea a câştigat licitaţia unui teren pentru construcţia unei biserici în sectorul № 3 din oraşul Călăraşi, care numără 350 de case. La 1 mai 2013, cu binecuvântarea IPS Mitropolit şi Exarh Petru a fost sfinţită piatra de temelie de către un sobor de preoţi: PC preot Nicolae Tverdostup, PCuv. ieromonah Cucşa Bânzari şi PC preot Dumitru Rusu. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată la 28 august 2014.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img